normal_2010mascotsZOI VANKUVER

NORDIJSKO TRČANJE (M)

Norvežani kao kod kuće

 

Ekipa Norveške, po očekivanjima osvojila je titulu olimpijskog šampiona, u sprintu nordijskog trčanja. Ojstejn Petersenu i Peter Nortugu trebalo je 19:01,0 minuta da završe trku.

Uspeh dvojice Norvežana je veći ako se zna da su posle prvog sektora bili na osmoj poziciji, ialjko su već na drugom sektoru došli do prvog mesta.

Povezana vest:  SKIJANJE, SVETSKI KUP, Odložena trka iz Val Gardene biće u februaru u Šamoniju

Srebrna medalja pripala je ekipi Nemačke u sastavu Tim Šarnke i Aksel Tajšman, mada su u četvrtom i predposlednjem, petom sektoru imali zlatnu medalju u svojim rukama. Međutim, na kraju su od pobednika bili sporiji više od jedne sekunde.

Posle sprinta u ženskoj konkurenciji i kod muškaraca je ekipa Rusije uspela da osvoji bronzanu medalju. Nikolaj Morilov i Aleksej Petukov dobro su počeli trku, bili u vođstvu posle prvog sektora, ali su ubrzo izgubili prvo mesto i na kraju bili sporiji od tima Nemačke sekundu i po.

Uspeh je postigla i ekipa domaćina Zimskih olimpijskih igara, Kanade. Devon Keršo i Aleks Harvej osvojili su četvrto mesto, mada nisu uspeli nijednog trenutka da se umešaju u borbu za odličija.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ligeti odbranio titulu u veleslalomu na SP

Rezultati: 1. Ojstejn Petersen, Peter Nortug (Norveška) 19:01,0 minuta, 2. Šarnke, Tajšman (Nemačka) + 1,3, 3. Morilov, Petukov (Rusija) + 1,5, 4. Keršo, Harvej (Kanada) + 6,3, 5. Čebotko, Poltaranin (Kazahstan) + 6,5, 6. Kozišek, Kukal (Češka) + 12,8, 7. Vitoz, Miranda (Francuska) + 17,7, 8. Žorži, Pasini (Italija) + 20,1, 9. Kos, NJuel (SAD) + 20,6, 10. Pakonen, Nousiainen (Finska) + 49,8.