normal_2010mascotsZOI VANKUVER, NORDIJSKO TRČANJE (Ž)

Šampionska štafeta Norveške

 

Ženska ekipa Norveške donele je još jednu zlatu medalju svojoj zemlji u nordijskim disciplinama posle pobede u štafeti 4h5 kilometara.

Vibeke Skofterud, Tereze Johaug, Kristin Stoermer Steira i Marit Bjoergen ubedljivo su osvojile titulu olimpijskih šampionki za 55:19,5 minuta. Od početka su bile u plasmanu koji je donosio medalju, prvo bronzanu, a posle druge izmene i srebro je bilo u njihovim rukama. Steira je u trećoj izmeni posle pet kilometara bila u vođstvu, a tačku na sjajnu štafetu Norvežanki stavila je Marit Bjoergen.

Daleko iza olimpijskih šampionki bila je ekipa Nemačke koja je osvojila srebrnu medalju sa skoro 25 sekundi zaostatka.

Povezana vest:  Veprovi „pregazili“ Stršljene za prvo mesto

Ni jednog trenutka Katrin Zeler, Evi Sahenbaher-Štele, Mirijam Gosner i Klaudija Nistad nisu bile u prilici da se bore za zlatnu medalju, ali su srebrno odličije osvojile potpuno zasluženo.

Naročito je tome doprinela Klaudija Nistad koja je, kao poslednja izmena u ekipi „pancera”, uspela da sa treće dođe na drugu poziciju, pa će imati priliku da još jednu medalju proda u dobrotvorne svrhe.

Fantastičnom borbom do bronzane medalje došla je štafeta Finske, sporija od Norvežanki za 30 sekundi.

Očajan je bio početak trke Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Rite-Lise Roponen i Aine-Kaise Saarinen. Posle prve izmene devojke iz zemlje „hiljadu jezera” nisu bile ni u prvih 10, ali je već u sledećoj izmeni Kuitunen došla do sedme pozicije. Tada na scenu stupaju možda i dve najkvalitetnije takmičarke kod Finkinja – Rita-Lisa Roponen i Aino-Kaisa Saarinen. Prva je dospela do treće pozicije, a druga se pobrinula da Finska tu i ostane.

Povezana vest:  ŠAH, Nađ Heđeši i Rakićeva prvaci BU

Još jednom su Italijanke ostale nadomak medalje, na četvrtoj poziciji. Devojke sa „čizme” bile su sporije od pobedničke štafete 45 sekundi.

Sigurno će Arijana Folis, Marijana Longa, Silvija Rupil i Sabina Valbusa žaliti za odličnom prilikom koju su imale, s obzirom da su Longa i Rupil bile u svojim izmenama na drugom mestu. Međutim, Valbusa nije uspela da odbrani srebrnu medalju, pa su Italijanke ostale praznih šaka posle svega.

Povezana vest:  KUGLANJE, Srbija druga po broju medalja na Šampionata sveta za juniore u Rijeci

Rezultati: 1. Norveška (Skofterud, Johaug, Steira, Bjoergen) 55:19,5 minuta, 2. Nemačka (Zeler, Sahenbaher-Štele, Gosner, Nistad) + 24,6, 3. Finska (Muranen, Kuitunen, Roponen, Saarinen) + 30,4, 4. Italija (Folis, Longa, Rupil, Valbusa) + 45,4, 5. Švedska (Olson, Pajala, Kala, Ingermasdoter) + 59,4, 6. Poljska (Marek, Kovalčik, Macijušek, Jaskovjec) + 1:09,9, 7. Francuska (Kinet, Loren Filipo, Buržois, Storti) + 1:11,1, 8. Rusija (Savialova, Kazova, Medvedeva, Korosteljeva) + 1:41,4, 9. Japan (Nacumi, Išida, Fukuda, Kašivabara) + 2:20,9, 10. Kazahstan (Kolomina, Jackaja, Rošina, Malahova-Šiškina) + 3:03,8….