normal_2010mascotsZOI VANKUVER, NORDIJSKA KOMBINACIJA

Dvostruko slavlje za SAD

 

Takmičenje u nordijskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru završeno je iznenađujućim dvostrukim trijumfom Amerikanaca, dok su favoriti podbacili.

Trijumfovao je Bil Demong koji je posle velike skakaonice bio tek na petoj poziciji, ali je sve nadoknadio u nordijskom trčanju na 10 kilometara. Zlato je osvojio sa vremenom 25:32,9 minuta, dok je njegov sunarodnik Džoni Spilejn imao bolju dužinu u skokovima čak bio na drugom mestu, ali je bio sporiji četiri sekunde u nordijskom trčanju što mu je donelo srebrnu medalju.

Povezana vest:  Sutra počinju Ljubičevske konjičke igre

Bronzanu medalju osvojio je Austrijanac Bernard Gruber koji je od pobednika bio sporiji skoro 11 sekundi. Gruber je skočio 134 metara što mu je pred trku na 10km donelo prvu poziciju, ali je Demong bio brži.

Ono što je obeležilo jučerašnje takmičenje u nordijskoj kombinaciji sigurno su loši rezultati takmičara koji su pre početka važili kao favoriti za osvajanje nekog od odličija.

Povezana vest:  ŠAH, Počelo državno prvenstvo u Kragujevcu

Italijan Alesandro Pitin završio je na sedmom mestu, Mario Šteher iz Austrije odmah iza njega, dok je Norvežanin Magnus Moan bio tek 15.

Međutim, sa ovom trojicom se ne završava debakl favorita. Šteherov sunarodnik Feliks Gotvald završio je na 17. mestu, iza njega je završio vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Francuz Džejson Lami Šapuiz, dok je Nemac Erik Frencel bio tek 40.

Povezana vest:  KUGLANJE, Pionir drugi u Svetskom kupu, Partizan drugi u Kupu NBC federacije

Rezultati: 1. Demong (SAD) 25:32,9 minuta, 2. Spilejn (SAD) + 4,0, 3. Gruber (Austrija) + 10,8, 4. Maninen (Finska) + 33,1, 5. Čuravi (Češka) + 34,0, 6. Tande (Norveška) + 38,3, 7. Pitin (Italija) + 40,7, 8. Šteher (Austrija) 48,2, 9. Vatabe (Japan) + 48,8, 10. Biler (Austrija) + 48,8…