normal_2010mascotsZOI VANKUVER

NORDIJSKO TRČANJE 50KM (M)

Nortugu zlato

 

Uspeo je Peter Nortug pobedom u nordijskom trčanju na 50 kilometara da potvrdi kvalitet zbog kojeg se nalazi na vodećoj poziciji u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Norvežanin je trku završio za 2:05:35,5 časova osvojivši zlatnu medalju, treću na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru pored zlata u timskom i bronze u individualnom sprintu. „Viking” je na polovini trke bio na 15. mestu, da bi u poslednjih pet kilometara sa 14. pozicije sjajno finiširao u borbi za titulu olimpijskog šampiona.

Povezana vest:  RAGBI 13, Poraz Srbije u Rusiji na startu kvalifikacija za SP

Iza njega je na cilj stigao Aksel Tajšman sa svega tri desetinke zaostatka. „Pancer” je ostvario fantastičan uspeh pošto je 45 kilometara bio van 20, da bi u poslednjih pet došao sa 19. pozicije do srebrnog odličija.

Do bronzane medalje došao je Johan Olson koji je od pobednika bio sporiji jednu sekundu. Šveđanin je uspeo da isprati visok tempo koji su u poslednjih pet kilometara forsirali Nortug i Tajšman i zasluženo stigne do trećeg mesta.

Povezana vest:  O'Saliven: Još nisam odlučio da li ću igrati na SP

Napornih 50 kilometara uzelo je danak među takmičarima koji su slovili kao favoriti za neku od medalja.

Bez medalje je ostao Švajcarac Dario Kolonja završivši na 10. mestu, a odmah iza njega plasirao se Đorđo Di Ćenta iz Italije.

Čeh Lukaš Bauer bio je posle 30 kilometara na prvoj poziciji, ali nije imao dovoljno snage u poslednjih 20 kilometara i završio je 12. poziciji, dok je na 13. mestu završio Vinsent Vitoz iz Francuske koji je pet kilometara pre kraja bio na prvoj poziciji, ali je na kraju ispao iz konkurencije za medalju.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Azijati nezadovoljni ceremonijom otvaranja

Rezultat: 1. Nortug (Norveška) 2:05,35,5 časova, 2. Tajšman (Nemačka) + 0,3, 3. Olson (Švedska) + 1,0, 4. Angerer (Nemačka) + 1,5, 5. Keršo (Kanada) + 1,6, 6. Verpalu (Estonija) + 6,1, 7. Ričardson (Švedska) + 9,7, 8. Vilegžanjin (Rusija) + 10,9, 9. Soedergren (Švedska) + 11,6, 10. Kolonja (Švajcarska) + 12,0…