GRADSKEREKREACIJE_A3

Gradske rekreacije – Capoeira & Kung fu

Gradske rekreacije vam predstavljaju dve borilacke vestine koje su ostavile dubok trag u popularnoj kulturi.

Capoeira je afro-brazilska umetnička forma koja kombinuje elemente: borilačke veštine, muzike, plesa, igre

Capoeira prvenstveno napada šutevima, obaranjima, kolenima, laktovima i udarcima glavom. Neke škole podučavaju udarce rukom, ali oni nisu tako česti. Capoeira takođe koristi akrobacije i atletske pokrete za manevar oko partnera.

Muzika je sastavni deo kapuere. Postavlja tempo i stil igre koji se igra u okviru Rode (Hode). Neke pesme su o istoriji i priče poznatih kapuerista. Ostale pesme pokušaj da se inspirišu igrači da igraju bolje. Neke pesme su o tome šta se dešava u okviru Roda.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Marković i Benderać prvaci centralne Srbije

Muzika se obično svira na dairama (pandeiro), bubnju (atabaque) i najvažnijem instrumentu koji se zove berimbau.

Kapuera u Srbiji postoji još od 1997 godine, kada je praktikovala mala grupa ljudi. Od 2001 godine, posle seminara sa tada profesorom, a danas Mestre (majstor) Steen-om iz Danske, počinjemo saradnju sa jednom od najvećih Kapuera grupa na svetu – Centro Cultural Senzala de Capoeira-Mestre Peixinho.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Partizan gostuje u Zagrebu u 22. kolu Slohokej lige

KUNG FU (Klub Wu Tao)

U svakom prirodnom pokretu ljudskog tela leži kung fu, kung fu je sve, ali i prvenstveno stanje svesti. Jedna beskonačna sekvenca izdvojena iz sveobuhvatnog kung fu-a, kao umetnosti življenja, je borbeni aspekt kung fu-a. Zapravo taj aspekt i smatramo za pojam „kung fu“. Borba nije samo u oružju i tehnici, već i u razumevanju i svesnoj toleranciji. Treba biti jak i izdržljiv borac u savlađivanju, unutrašnjih disciplina kung fu-a, koje su razumevanje i saosećanje. Možete biti tigar, zmaj, ždral, bogomoljka… ali biti čovek, dobar čovek, to je kung fu. Stil je nebitan, bitan je umetnik.

Povezana vest:  U Softbol savezima Srbije i Beograda puno aktivnosti u ovoj godini, na redu Kongres u Holandiji

Dođite i uživajte u prezentciji i demonstraciji.

Ulaz slobodan