ministarka_markovic_kopaonik

Država mora da se bori protiv nameštanja mečeva

 

Generalna direktorka novog Direktorata za razvoj demokratije Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković izjavila je danas da države imaju obavezu da se bore protiv nameštanja utakmica i nelegalnog klađenja.

-To nije problem samo u našoj zemlji, mnogi savezi ne mogu sami da se izbore s tim. Kada imate prefiks “nelegalno“ ne mogu samo nevladine organizacije da reše problem. Zato je važno da postoji Konvencija kao standard i da sve zemlje na isti načina bore. To je jedini način da se stane na put toj pošasti – rekala je bivša ministarka sporta Srbije na 12. Konferenciji ministara sporta Saveta Evrope u Beogradu.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Bronza za Kovačevića, sjajni rezultati Jovanovića i Kolarevićeve

Ona je dodala da je obaveza Vlada da se uključe u regulisanje problema i da je na Konferenciju došlo mnogo delegacija, među kojima i predstavnici evropskih kladionica.

-Konferencija je važna i ima višestruki značaj, jer u planu je da se predstavi studija izvodljivosti i donošenje Evropske konvencije o nameštanju mečeva i nelegalnog klađenja. Biće priče i o Konvenciji nasilja o sportu, koja je doneta pre 20 godina i koja je dala rezultate. Ali, došlo je do promena i ovo je novo vreme. To nije samo pitanje sporta, već i stanja u društvu – rekla je Samardžić – Marković.

Povezana vest:  SKIJANJE SP, Reprezentaciji Francuske svetska titula u alpskom skijanju

Samardžić Marković je istakla da pojedine zemlje nisu za donošenje Konvencije, jer ne žele nove obaveze.

-Male zemlje poput Srbije ponekad imaju problema da se izbore sa tako krupinim međunarodnim problemima. Imam ambiciju da ona bude doneta i da se zove Beogradski proces, baš kao što postoje Mastriht i Lisabon

Ona je dodala da će jedna od tema biti međusobni odnosi Evropske unije i Saveta Evrope.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Bobana Veličković i Damir Mikec pobednici “Trofeja Mladosti”

Na konferenciji učestvuje više od 180 delegata iz cele Evrope, od kojih su većina ministri sporta, a kao jedan od učesnika u popodnevnim časovima najavljen je i predsednik UEFA Mišel Platini.