boxing-gloves

Strožije kazne za sportiste koji veštine koriste na ulici

 

Odbor za fizičku kulturu i sport ruske Dume pripremio je nacrt zakona koji predviđa veću odgovornost i strožije kazne za sportiste koji vladaju borilačkim veštinama ukoliko te veštine budu primenili u uličnim tučama, pišu lokalni mediji.

Povod za predlog zakona, koji su inicirali poslanici Liberalno demokratske partije (LDP) bio je događaj iz avgusta prošle godine kada je svetski prvak u borbama bez pravila Rasul Mirzajev tokom svađe udario studenta Ivana Agafonova pesnicom u glavu, a mladić je preminuo četiri dana kasnije.

Povezana vest:  KARATE, 38. EVROPSKO PRVENSTVO I 3. EVROPSKI KUP, Bronza za Bojanu

Događaj je izazvao veliku buru u javnosti, a Mirzajev je nedavno osuđen na 15 godina zatvora. Njegovi advokati tvrde da sud nije mogao da pruži konačan odgovor na pitanje da li je Agafonov preminuo od posledica udarca glavom u asfalt posle nokauta ili od posledica udarca pesnicom u lice.

-Vladanje borilačkim veštinama pojedinaca zapravo je upotreba oružja koji oni nemilosrdno koriste kao prednost nad ostalim građanima i nadaju se da će ih zaštititi sportski klubovi i treneri koji mogu da pronađu različite olakšavajuće okolnosti za zločine – naveli su predlagači novog zakona.

Povezana vest:  TEKVONDO, Sledeća stanica - Turkiš open

Kao argument u prilog usvajanju novog zakona poslanici su naveli zvanične statističke podatke, prema kojima su u 35 odsto slučajeva maltretiranja, reketiranja i premlaćivanja akteri sportisti sa znanjem borilačkih veština, rvači, bokseri i karatisti.

Ukoliko zakon bude usvojen, ubistvo ili nanošenje povreda koje počine lica sa posebnim fizičkim i atletskim treningom i znanjem borilačkih veština izvan ringa, biće tretirano kao otežavajuća okolnost na sudu. Duma je najavila da će početi da razmatra predlog zakona na narednom zasedanju koje je najavljeno za april.

Povezana vest:  Tajson: Predlog za učešće profesionalnih boksera na OI je smešan i glup