bogojavljene_2011 (1)BOGOJAVLJENJE 2011

Učenik gimanzije prvi doplivao do krsta na Adi Ciganliji

 

Učenik četvrtog razreda gimanzije u Obrenovcu Nikola Banković danas je prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji. Banković je bio prvi u konkurenciji 57 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja „Svibor“.

Krst od leda, za koji se plivalo na temperaturi vazduha od tri stepena i vode od 3,6 stepeni, šačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama svetog Đorđa na Banovom Brdu i težak je 15 kilograma. Po izlasku iz vode Banković je kratko rekao:

Povezana vest:  KUGLANJE, Goran Ostojić i Biljana Vlajkov pobednici „Memorijala Miša Mošorinski“

-Osećaj je neponovljiv.

Njemu je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio bogojavljenski krst i plašt. Organizatori manifestacije su opština Čukarica i Hram svetog Đorđa, koji su tradiciju plivanja za časni krst obnovili pre 12 godina.

Bogojavljenska liturgija počela je u 8.30 u Hramu svetog Đorđa, a svečanu litiju koja je oko 11.00 krenula ka Adi Ciganliji predvodio je patijarh SPC Irinej. U litiji je učestvovalo oko 1.000 ljudi.

Povezana vest:  Mg Mivela tim na Svetskom kupu u paraglajdingu

Patrijarh je okupljenima ispred restorana „Jezero“ na Adi Ciganliji čestitao Bogojavljenje tradicionalnim pozdravom „Hristos se javi“ i poručio da je Bogojavljenje praznik nad praznicima pošto se u njega slivaju svi hrišćanski praznici. Ministar vera Bogoljub Šijaković rekao je da je svako dobro delo i „žrtva za drugoga, naše javljenje Bogu“.

-Na ovaj veliki praznik želim da Srbija bude uvažena, da srpski narod bude uvažen i pred drugim narodima – rekao je Šijaković.

Povezana vest:  ŠAH, Ostoji od prijatelja

Vađenje Bogojavljenskog krsta danas je organizovano i na Zemunskom keju i na ušću Save u Dunav.

PHOTO: ataimages.rs

bogojavljene_2011 (2)

*{vsig}MINI_GALERIJE/BOGOJAVLJENJE_19_JAN_2011{/vsig}