rzs_MAZIC

Republički zavod za sport – od ruine do institucije za ponos srpskog sporta
 
Direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac istakao je obraćajući se velikom broju predstavnika medija u sali hotela Trim u Košutnjaku,  da je od januara 2009. do danas  ova institucija prošla put od ruine sa uništenom i zapuštenom ifrastrukturom i desetkovanim stručnim kadrom, do ugledne i moderne kuće celokupnog srpskog sporta i građana Srbije.
– Zatekao sam 15 miliona duga i objekte u katastrofalnom stanju – rekao je Jasminko Pozderac.-  Možda je bila greška, što nisam insistirao da Vlada Srbije, koja je vlasnik, ne pozove na odgovornost one koji su do toga doveli, ali sam smatrao da su neke stvari preče a da ima drugih zaduženih koji će se time baviti. Sa zaposlenima smo u četiri godine renovirali sve objekte, nabavili veoma savremene uređaje kakav je na primer  izokinitički dinamometar, obnovili biblioteku i kabinet za motorička testiranja…Što je najvažnije vratili smo sturčni kadar i uneli, svi zajedno, mnogo pozitivne energije u naše napore da srpski sport dobije ustanovu za poštovanje. Svega toga ne bi bilo bez podrške Ministarstva omladine i sporta Srbije, OKS i Sportskog saveza Srbije koji su u Republičkom zavodu za sport prepoznali dragocenog partnera i saradnika.
Pozderac je istakao da  je od 2008. do danas kroz Dom sportova , koji je prvi objekat u budućem nacionalnom trenažnom centru, prošlo 300.000 sportista i običnih građana. Trim staza je potpuno obnovljena, otvorena je za sve građane, na atletskom stadionu prioretet imaju atletičari a posle revitalizacije bazena, planinarno je i postavljanje balona nad olimpijskim bazenom čime bi se, sa gimanstičkom dvoranom, stvorili maksimalni uslovi za tri bazična sporta atletiku, gimnastiku i plivanje.
– Sve smo postigli velikim zalaganjem i nastavićemo da ulažemo u stručni kadar. Imamo, od 88 zaposlenih, pet doktora nauka a blizu 50 naših radnika je na posle diplomskim studijama ili usabršavanju. Želimo da prerastemo u institut za sport i da se još dalje o nama čuje  kao vrhunskoj naučno istraživačkoj instituciji. Mi radimo, ali nećemo više da ćutimo, želimo da o našim rezultatima svi saznaju iz prve ruke, makar se to nekima ne sviđa – kazao je Pozderac.
Pomoćnik direktora za medicinu dr med. sci. Sanja Mazić je analizirala slučaj „Muamba“, kako bi skrenula pažnju sportskim organizacijama i široj javnosti na nesagledive posledice koje mogu nastati ukoliko ne postoji redovan i detaljan medicinski pregled i testiranje sportista. Fudbaler Boltona Fabris Muamba doživeo je nedavno srčani udar na utakmici. Posle ovog nemilog događaja, svi igrači Premijer lige zahtevaju od FA Engleske da urade skrining testove, po italijanskom modelu, koje ujedno primenjuju i lekari Zavoda za sport i medicinu sporta.
– Izjava četvrtog tenisera sveta Endija Mareja da je tek pre četiri godine prošao ozbiljnije zdravstvene tesove pokazuje koliko se ponekad malo posvećuje pažnja zdravlju vrhunskih sportista – istakla je dr Mazić.-  Koristeći italijanski metod, sportske organazacije u Evropi su značajno smanjile procenat iznenadnih smrti na sportskim borilištima. Ovaj sistem predviđa obavezno i 12-kanalni EKG test  i mi tu pozitivnu praksu primenjujemo i u našem zavodu.  Imamo 12 lekara sportske medicine kao i specijaliste  i kroz našu ustanovu prošlo je prošle godine 16.166 vrhunskih sportista.
Novim Zakonom o sportu Zavod za sport i medicinu sporta je prepoznat od  Ministarstva omladine i sporta, kao nadležna ustanova za preglede i testiranja sportista. “Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učešće na sportskim takmičenjima” koji su zajedno napravili Minstarstvo zdravlja, Minstarstvo omladne i sporta i Republički zavod za sport, stupio je na snagu 2. marta i predviđa obaveznu zdravstvenu kontrolu dva puta godišnje ali i posebne provere zdravstvene sposobnosti za reprezentativce, profesionalne sportiste i mlađe sportiste koji žele da se takmiče u starijoj grupi.
– Pravlnik predviđa i testiranja za stručnjake  i sudije, koji moraju da prođu i psiholška tesitranja da bi se utvrdilo da li mogu, kao pedagozi da zadovolje kriterijume u radu sa mladima – naglasila je dr Mazić.- Imamo i jedinstveni standard pregleda  za sve ambulante u Srbiji.
Dr Mazić je ukazala i na značaj stručnog i pravovremenog delovanja prilikom ukazivanja prve pomoći ugroženom na terenu i istakla da sve sportske ustanove, posebno one koje organizuju velika takmičenja, moraju posedovati svu potrebnu mobilnu opremu za vanredne situacije.

 

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Bez iznenađenja u šestom kolu