anatolij_karpovKarpov kandidovan za predsednika FIDE

 

Bivši prvak sveta u šahu Rus Anatolij Karpov kandidovan je za predsednika Međunarodne šahovske federacije (FIDE), na čijem čelu se sada nazi njegov sunarodnik Kirsan Iljumžinov.

Na vanrednoj skupštini Evropske šahovske unje, koja je održana u Rijeci, gde se održava pojedinačno prvenstvo Evrope, Karpova su za predsednika FIDE predložile nacionalne šahovske federacije Francuske i Švajcarske.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE SKIJANJE, Šild pobednica slaloma

Obraćajući se delegatima skupštine, Karpov je potvrdio da prihvata kandidatru i izneo je program rada. Dvanaesti šampion sveta je posebno insistirao na vraćanju značaja takmičenja za prvaka sveta, koje je, otkako su on i Gari Kasparov sišli sa scene, potpuno obezveđeno.

Prema njegovim rečima, FIDE novac kojim raspolaže mora da usmeri ka najboljim šahistima sveta, kao što su Veselin Topalov, Višvanatan Anand i Vladimir Kramnik.

Povezana vest:  RAGBI, Masi prvi Italijan najbolji igrač Šest nacija

-Novac treba da trošimo na šahiste, a ne na potpresednike FIDE Jorgosa Makropulosa i Zuraba Azmaiparasvilija, pa čak ni na Iljumžinova – rekao je Karpov.

Jedan od najboljih šahista ikada izneo je niz primedbi na rukovođenje Međunarodnom šahovskom federacojom, otkako je na njeno čelo pre 15 godina došao Iljumžinov.