Badminton

Osam igračica badmintona pod istragom zbog nameštanja

 

Osam igračica badmintona, uključujući i aktuelne svetske šampionke iz Kine, biće izvedene pred disciplinsku komisiju zbog sumnji da su na Olimpijskim igrama u Londonu namerno izgubile određene mečeve da bi obezbedile lakše protivnice u daljem toku takmičenja.  Svetska badminton federacija navela je u saopštenju da će pred disciplinsku komisiju biti izvedene igračice iz Kine, Južne Koreje i Indonezije i da će odgovarati za kršenje igračkog kodeksa koji predviđa da svaki sportista mora da uloži maksimum napora da pobedi u meču kao i da ne sme da se ponaša nesportski.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Bez iznenađenja u šestom kolu

Saslušanje će se održati u sredu, 2. avgusta, u Vembli areni u kojoj se igraju badminton mečevi, u severnom Londonu.

Portparolka Svetske badminton federacije Gejl Alejn nije želela da komentariše moguće kazne, ukoliko se dokaže krivica igračica, dok je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) naveo da će prepustiti nadležnoj federaciji da razreši taj slučaj.

-Imamo puno poverenje u federaciju da će preduzeti sve neophodne korake. Oni imaju potrebno iskustvo da se suoče sa takvim problemima – izjavio je portparol MOK-a Marko Adams.

Povezana vest:  Karlo Janka trijumfovao u Svetskom kupu

Pažnja javnosti usmerena je na slučaj navodnog nameštanja kada su gledaoci u Vembli areni izviždali igračice zbog toga što smatrali da su namerno želele da izgube.

Neimenovani kineski olimpijski zvaničnik rekao je za agenciju Sinhua da se taj incident tretira veoma ozbiljno i da je naloženo da se sprovede interna istraga.

-Kineska delegacija će preduzeti korake nakon što budu poznati rezultati istrage – rekao je taj zvaničnik.

Povezana vest:  SKI LETOVI, Austrijancima ekipno takmičenje u Obersdorfu