sah

ŠAHOVSKA OLIMPIJADA 2012

Šahistima i šahistkinjama po bod

 

U četvrtom kolu Šahovske Olimpijade u Istanbulu, muška reprezentacija Srbije igrala je protiv Bosne i Hercegovine 2:2, a istim rezultatom završen je duel naše ženske selekcije protiv Indije.

Šahisti nisu uspeli da iskoriste odličan žreb, koji im je za protivnika dodelio selekciju koja je po prosečnom rejtingu tek na 50. mestu.

Miloš Perunović na trećoj i Nikola Sedlak na četvrtoj table nisu ostvarili prednost i njihovi protivnici su dosta lako osvojili po pola poena. Jedinu pobedu ostvario je Robert Markuš, koji je osvojio kvalitet i lako realizovao materijalnu prednost. Ivan Ivanišević je, nažalost, na isti način, gubitkom kvaliteta, izgubio od veterana Bojana Kurajice, pa je meč završen bez pobednika.

Povezana vest:  Đurić ponovo predsednik Softbol savez Srbije, Kežman u Upravnom odboru

Šahistkinje su još jednom iznenadile favorizovanog protivnika. Kao 19. po rejtingu juče su savladale 11. favorita Španiju, a danas su uspele da osvoje jedan bod protiv Indije, koja je u olimpijski turnir ušla sa šestim prosečnim rejtingom.

Marija Manakova je veliku pozicionu prednost krunisala osvajanjem dva pešaka i lako je realizovala prednost, dok je Marija Rakić posle dobre igre u otvaranju u središnici nastavila neprecizno i zapala je u probleme koje nije uspela da reši.

Povezana vest:  Izazovna i zahtevna trka "4 ELEMENTS" održana u Vlasinskom kraju

Ana Benderać je od početka imala incijativu, ali je njena protivnica do kraja nalazaliza najbolje poteze i uspela je da održi poziciju.

Šansu da našem timu donese pobedu imala je Nataša Bojković. Ona je do 108. poteza pokušavala da realizuje prednost pešaka više u damskoj završnici i u jednom trenutku je izgledalo da je blizu cilja, ali je Indijka ipak uspela da se spasi.

Povezana vest:  ORIJENTIRING, Memorijal „Čika Duško Jovanović” 24. i 25. aprila

Bosna i Herecegovina – Srbija 2:2

Bojan Kurajica – Ivan Ivanišević 1:0 (60), Robert Markuš – Emir Dizdarević 1:0 (36), Dalibor Stojanović – Miloš Perunović remi (36), Nikola Sedlak – Denis Kadrić remi (36).

Indija – Srbija

Harika Dronavali – Nataša Bojković remi (108), Marija Manakova – Sanjaj Karavade 1:0 (64), Tanija Sačdev – Marija Rakić 1:0 (48), Ana Benderać – Meri En Gomes remi (41).