sah

ŠAHOVSKA OLIMPIJADA ISTANBUL 2012
Pobeda šahistkinja, poraz šahista
 
U petom kolu šahovske Olimpijade u Istanbulu, muška reprezentacija Srbije izgubila je od Slovenije sa 2,5:1,5, dok je naša ženska selekcija istim rezultatom savladala Bugarsku.
Šahisti su još jednom razočarali. Posle dva nerešena rezultata protiv slabijih protivnika, danas su izgubili od  Slovenije, koja je osam mesta slabije rangirana od našeg tima.
Posle ovog poraza, šahisti su 39. na tabeli, a u narednom kolu će imati veoma lak zadatak, jer će im protivnik biti Bocvama, koja je po prosečnom rejtingu na 107. mestu.
Robert Markuš na prvoj i Nikola Sedlak na trećoj table odigrali su belim figurama bez mnogo žara, pa su njihovi protivnici lako izborili remije u svega tridesetak poteza.
Pola poena je osvojio i Dušan Popović na četvrtoj tabli, a meč je odlučen na drugoj tabli, gde je nekada proslavljeni sovjetski velemajstor Aleksandar Beljavski nadigrao Miloša Perunovića.
Za razliku od šahista, šahistkinje nastavljaju sa briljantnim partijama. Danas su igrale treći uzastopni meč protiv bolje rangirane selekcije i uspele su da ostvare pobedu koja ih je dovela do deobe drugog mesta.
U šestom kolu šahistkinje će inati još jedan veoma težak meč. Protivnik će im biti Poljska, sedmi favorit na olimpijsom turniru.
Nataša Bojković je protiv Antoanete Stefanove imala pešaka više, ali je bugarska velemajstorka imala dovoljnu kompenzaciju, zbog slabog položaja belog kralja, pa je sklopljen remi.
Ana Benderać je odigrala odličnu partiju i crnim figurama brzo je kaznila par nepreciznosti protivnice. Osvojila je kvalitet za pešaka i dobrom tehnikom tu prednost je iskoristila.
Najviše čestitki zaslužuje Marja Manakova, koja je zadržala stopostotan učinak. Danas je dugo održavala blagu pozicionu prednost, koja je od Videnove zahtevala maksimalnu preciznost. Bugarka je u 56. potezu grubo pogrešila i izgubila figuru, a potom je nepotrebno pružala otpor još desetak poteza.
Šteta je što je Anđelija Stojanović u poziciji koja je za nju bila nešto bolja izgubila plan igre, odigrala nekoliko pasivnih poteza i dala protivnici šansu da je pobedi.
Srbija – Slovenija 2,5:1,5
Robert Marku? – Luka Lenić remi (31), Aleksandar Beljavski – Miloš Perunović 1:0 (47), Nikola Sedlak – Jure Borišek remi (30), Jure Škoberne – Dušan Popović remi (34).
Srbija – Bugarska 2,5:1,5
Nata?a Bojković – Anatoaneta Stefanova remi (34), Iva Videnova – Marija Manakova 0:1 (66), Anđelija Stojanović – Margarita Vojska 0:1 (55), Elica Rajeva – Ana Benderać 0:1 (66).
Na turniru šahista u vođstvu su Jermenija i Rusija sa 10 bodova, a slede ih Azerbejdžan i Hrvatska sa bodom manje. Po osam bodova imaju Kina, Ukrajina, Nemačka, Indija, SAD, Mađarska, Filipini, Češka, Engleska, Bugarska, Španija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Poljska, Italija i Izrael, itd.
Na turniru šahistkinja vodi Rusija sa 10 bodova, a bod manje imaju Kina, Srbija, Poljska i Slovačka. Osam bodova imaju Ukrajina, Mađarska, Gruzija, Francuska, Azerbejdžan, Češka, Španija, Filipini, Crna Gora, Estonija i Vijetnam, itd.

 

Povezana vest:  "SPORTOM PROTIV NASILJA" u Novom Pazaru, Prijepolju, Novoj Varoši