trofej_beograda_u_planinarstvu_v

„Trofej Beograda” u planinarstvu 22. i 23. septembra

„Trofej Beograda” u planinarstvu 2012. održaće se 22. i 23. septembra na planini Rajac u blizini Beograda. Pored takmičenja u planinarskim disciplinama u okviru manifestacije biće obeleženi i Evropski dan pešačenja i Međunarodni dan čistih planina. Akciju organizuje Planinarski klub „Pobeda”, a pokrovitelj je Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda.

Učesnici će se takmičiti u planinarskoj orijentaciji (Otvoreno prvenstvo Balkana), planinskom trčanju i biciklizmu, nadvlačenju konopca i orijentiringu (Prvenstvo Srbije u kombinaciji). Takmičenja prvog dana počinju u 11, a drugog u 10 časova. Organizatori očekuju oko 300 takmičara, od kojih 50 iz inostranstva, kao i 600 učesnika pešačkih tura.

Povezana vest:  NORDIJSKO TRČANJE, Prva medalja Kanade na SP u Oslu

– Ovo je jedan od gotovo 60 turnira „Trofej Beograda” kojima je pokrovitelj Sekretarijat za sport i omladinu, a svakako je među najzanimljivijima. Svake godine na Rajcu više od 1.000 učesnika ima priliku da se oproba u planinarskim disciplinama, a ove godine organizatori su se potrudili da organizuju zanimljiv program i za najmlađe, kako bi oni od najranijeg doba čuvali naše planine i prirodu – rekao je pomoćnik gradskog sekretara za sport i omladinu Nemanja Radović.

Povezana vest:  Prvoligaška polufinala: Veprovi protiv Indiansa, Vukovi na megdan s Vojvodama

Vladislav Matković, predsednik Planinarskog društva „Pobeda”, istakao je da će na Otvorenom prvenstvu Balkana nastupiti takmičari iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije i izrazio nadu da će biti postignuti vrhunski rezultati.

U okviru Evropskog dana pešačenja biće organizovano pešačenje i planinarenje iz osam pravaca. Direktor manifestacije Boris Mićić najavio je da će planinari koji budu pešačili usput uklanjati i otpatke, u čemu će im se pridružiti i osnovci iz Ljiga.

Povezana vest:  Ministarka Marić ugostila predstavnike granskih sportskih saveza Srbije

Šesnaestogodišnji Petar Milić na Rajcu će se tokom vikenda četvrti put takmičiti u orijentiringu.

– To je izuzetno zanimljiv sport u kom se podjednako koriste i umne i fizičke sposobnosti. Očekujem da će ovogodišnje takmičenje biti posebno zanimljivo zbog učešća planinara iz inostranstva, kao i da će i ovog vikenda veliki broj posetilaca učestvovati u čišćenju planine Rajac – rekao je Petar.

Najuspešniji takmičari dobiće medalje i diplome.