alisa_maric_minis

Ministarka Marić ugostila predstavnike granskih sportskih saveza Srbije

8. oktobra 2012. godine održan je sastanak ministarke omladine i sporta prof. dr Alise Marić sa Granskim sportskim savezima Srbije u cilju prezentovanja usvojenog rebalansa budžeta za 2012. godinu i realizacije budžetskih sredstava do kraja godine. Sastanak je  održan u Svečanoj sali „Jugoslavija“, uz prisustvo predstavnika 93 granska sportska saveza Srbije, odnosno njihovih predsednika i i generalnih sekratara.

Ministarka Alisa Marić je u svojoj pozdravnoj reči i potonjem izlaganju podvukla da je poseban prioritet Strategije razvoja sporta ulaganje u vrhunski sport i njegov razvoj:

-Vrhunski rezultati, kao i odgovorno ponašanje vrhunskih sportista ne samo što imaju nacionalnu reprezentativnost u svetu, već predstavljaju uzore mladima promovišući rad, upornost, borbenost i poštenje, dakle, vrednosti čiji je razvoj potrebno podsticati i negovati u društvu. Negovanjem tih vrednosti sport dobija ne samo takmičarski, reprezentativni i zdravstveni značaj u društvu, već i širu vaspitnu i razvojnu ulogu.

Povezana vest:  NORDIJSKO TRČANJE, Mali globusi za Peter Nortug Juniora i Justinu Kovlačik

Osim direktnog budžetskog finansiranja sporta, koje je iz godine u godinu sve obimnije, prisutno je značajno ulaganje u sport i sportske aktivnosti iz sredstava budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine i iz budžeta jedinica lokalne samouprave.

-I pored relativno dobrog i razrađenog sistema finasiranja sporta u Republici Srbiji, ukazala se potreba za uspostavljanje efikasnog sistema finasiranja sporta, tj. sportskih organizacija i njihovih aktivnosti.

Stvaranjem uslova za uspostavljanje sistema kontrole korišćenja budžetskih sredstava u RS, trebalo bi da se na efikasan i sistemski način reši pitanje kontrole utroška budžetskih sredstava. Granski sportski savezi od Ministarstva mogu da očekuju podršku, a mi zauzvrat od njih očekujemo efikasno, domaćinsko poslovanje – zaključila je Alisa Marić.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Freundu opet pobedio

Učesnicima skupa obratili su se i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, koji su izrazili zadovoljstvo dobrom saradnjom Ministarstvom omladine i sporta i očekivanje da će se takva saradnja nastaviti i ubuduće na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Aleksandar Boričić zahvalio se u ime granskih sportskih saveza Srbije i u svoje ime na povraćaju sredstava, koja su kako je istakao, veoma važna, jer će vratiti snagu i sačuvati dostojanstvo sportskih stručnjaka i pomoći savezima da ispune obaveze.

Povezana vest:  Milanku Petroviću medalja izmakla u poslednjem gađanju

-Zahvaljujući povraćaju sredstava, sportisti i takmičari otići će još spremniji na takmičenja i postići još bolje rezultate, koji uzdižu međunarodnu vrednost našeg sporta i naše države – kazao je Boričić.

Rebalansom Budžeta za 2012. godinu predviđeno je da se do kraja godine isplate obaveze MOS po potpisanim ugovorima za Redovne programe, dok će se za sportske kampove  raditi Aneksi ugovora na već isplaćene, tj. umanjene iznose.

Na osnovu toga do kraja godine biće isplaćeno granskom sportskim savezima 144.570.900,00 dinara za redovne godišnje programe po potpisanim ugovorima za 2012. godinu.