Red_Bull_Air_postoljeRED BULL AIR RACE
Bonhomme odbranu titule započeo pobedom
Aktuelni svetski šampion, Britanac Paul Bonhomme, pobedio je u prvoj trci sezone svetskog prvenstva Red Bull Air Race održanoj u prošlog vikenda u Abu Dhabiju. Bonhomme do pobede nije došao lako. Bila je to žestoka borba u kojoj je drugo mesto osvojio njegov sunarodik Nigel Lamb, a treći je bio Mađar Peter Besenyei. Austrijanac Hannes Arch trku je završio na 11. mestu, što je veliko razočarenje jer je na kvalifikacijama u petak bio najbrži.
Arch je prošle godine pobedio na otvaranju sezone u Abu Dhabiju i s obzirom na uspeh u kvalifikacijama svi su ga smatrali favoritom. Ali u takmičenju 12 najboljih diskvalifikovan je zbog opasnog leta. Mnogi drugi sjajni piloti su također razočarali – bilo zbog diskvalifikacije bilo zbog tehničkih problema. Temperatura je u Abu Dhabiju bila viša od 40 stepeni, a snažan pustinjski vetar promenio je smer nekoliko sati pre početka pa je ovo bila jedna od najzahtevnijih trka u šestogodišnjoj istoriji takmičenja.
Red_Bull_AirMichael Goulian je zauzeo odlično četvrto mesto, ali i njemu su tehnički problemi pokvarili dan, onemogućivši mu sudelovanje u poslednjoj rundi. Peto je mesto zauzeo prošlogodišnji debitant, Kanađanin Pete McLeod, a ovo mu je najbolji plasman u dosadašnjoj karijeru u Air Raceu. Australijanac Matt Hall bio je također jedan od kandidata za postolje, ali zbog tehničkih problema završio je na osmom mestu.
-Ovo je sjajan početak sezone – rekao je Bonhomme, kome je ovo 12. pobeda u karijeri. Baš kao i njegove kolege veterani, Lamb i Besenyei, Bonhomme ima iskustva s teškim vremenskim uslovima, što mu je pomoglo da ostane miran i koncentrisan.
Što se ovogodišnjih debitanata tiče, Čeh Martin Sonka zaradio je 20 kaznenih poena i trku završio na 13. mestu, dok je Brazilac Adilson Kindlemann sa 28 kaznenih bodova trku završio na 12. mestu. Čak je 12 negativnih bodova zaradio jer je udario u dvoja vrata.
Sledeća trka na programu je 17. i 18. aprila u Pertu, Australija.
Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Pančevo bolje od Vrbasa, Čačak deklasirao Mladenovac