tandemi vojnovic i lajnssccakKUGLANJE
Dan propuštenih prilika

Bio je ovo baksuzni ponedeljak, 13. maj za srpske mlade kuglašice i kuglaše na Šampionatu sveta u mađarskom gradu Zalaegersegu ili, kako je rekao selekor kadeta Dragan Fatović, „kao da se sve zaverilo protiv njih u danu propuštenih prilika“.
Najdalje je dogurao muški tandem David Lainščak – Milorad Vojnović koji je poražen u četvrtfinalu od nemačkog para Lukas Hausman – Andreas Bajer. U setovima je bilo 1:1 (143:170, 137:134) i odlučivale su po dve „zlatne kugle“. Prvo je odigrao Lainščak i srušio sedmicu, Bajer je oborio pet čunjeva. Vojnović je bacao drugi i pogodio u desne „dame“ i oborio samo tri „drva“. Hausman je srušio osmicu i sa 13:10 Nemci su prošli u polufinale i obezbedili medalju…
U prvom kolu Vojnović i Lajnščak su savladali Ašara Čakramu i Kemala Nurudinovića (BiH) sa 2:0 (155:150, 131:122) a u drugom jak mađarski par Adam Farka – Gabor Zelinger sa 2:0 (137:132, 165:135) u uzavreloj atmosferi sa prepunih tribina.
Drugi srpski par Alen Kujundžić (koji je igra još neoporavljen od povrede) i Norbret Ernješi, prošao je prvo kolo pobedivši Italijane Armina Egerea i Aleksandra Hubera sa 2:0 (162:138 i 149:122). U drugom kolu ponovo su igrali sa Italijanima Lukasom Kuenom i Aleksom Pošom. Bilo je 1:1 u setovima (135:129 i 131:150) i odlučivale su dodatne kugle. Srpski tandem je propustio šansu u prvoj seriji „zlatnih kugli“: Kujundžić je i Kuen oborili su po tri čunja. Poš je dao šansu srpskim predstavnicima,oborio je pet čunjeva i Ernješiju je bila potrebna šestica za pobedu. Srušio je peticu i ušlo se u drugu seriju „zlatnih kugli“; Kujundžić je oborio osmicu, Kuen – devetku. Ernješi je, potom srušio samo tri čunja, Poš šest i sa 15:11 Italijani su prošli u četvrtfinale.
Kod kuglašica, prvo kolo prošao je tandem Hermina Lukač- Kristina Ljubenković pobedivši Mihaelu Sterleu i Antoniu Birtalan iz Rumunije sa 2:0 (138:112, 117:105). U drugom kolu su posle „zlatnih kugli“ ispale od Kristine Neondorfer i Tine Dvorski (Nemačka). Posle 1:1 u setovima (145:134 i 138:141), odlučivale su po dve dodatne kugle. U prvoj seriji bilo je 12:12, u drugoj Nemica je srušila pet čunjeva, ali je Lukač parirala osmicom. Druga Nemica je oborila osmicu i Kristini Ljubenković je bila neohodna šestica za pobedu, ali je, na žalost, oborila samo četiri čunja i nemački tandem je slavio sa 13:12.
U prvom kolu ispao je par Vesna Boškov – Angela Zolnai. Eliminisale su ih ih Saskija Bart i Jana Sofija Bahert (Nemačka) sa 2:0 (118:126, 144:149) koje su na kraju postale vicešampionke sveta.
– Ponovo nisu izdržali, u trenucima kada se odlučivalo nisu bili psihički jaki. Govorio sam Vojnoviću i Lajnščaku pre nego što su počele „zlatne kugle“, da budu smireni, da im se pružila prilika ne samo da osvoje medalju nego i da eliminišu sjajan nemački par. Lainščak, koji je odlično igrao sve mečeve, je dobro odigrao, srušio sedmicu ali je Vojnoviću je kugla odletela u „dame“… I drugi tandem izgubio je skoro na isti način…
Selektor kadetkinja Ljubomir Štetin je ovako ocenio učinak:
– Ne mogu da budem zadovoljan, više sam očekivao. Imam utisak da je trema „ukočila“ Angelu Zolani i Vesnu Boškov i da nisu ni izbliza odigrale kako mogu. Kristina Ljubenković je morala da sruši pet čunjeva da pobedimo, nije pogodila prvi čunj i pala je četvorka. Jedna greška ih je skupo koštala.
Miks parovi igraćen 14. maja i Srbija ima jedno mesto. Prijavljeni su Marko Antić i Sanela Milosav čiji će rivali biti kuglaš i kuglašica iz Italije.
U sprintu, žreb je odredio ove duele u prvom kolu – kuglašice: Vesna Boškov 1 – Slovenija 3, Hermina Lukač – Češka 1, Angela Zolnai – BiH 1, kuglaši: Alen Kujundžić – BiH 3, David Lajnščak – Poljska 2 i Milorad Vojnović – Slovačka 1.
Rezultati, Šampionat sveta , tandemi – kuglaši, finale: Kamil Kozlovski i Pavel Osinski (Poljska) – Martin Janits i Jakob Prem (Austrija) 1:1 („zlatne kugle“ 14:12). Konačan plasman: 1: Kamil Kozlovski i Pavel Osinski (Poljska), 2. Martin Janits i Jakob Prem (Austrija), dve bronze: Tomaž Ivančič i Klemen Ivančič (Slovenija), Lukas Hausman i Andreas Bajer (Nemačka).
Kuglašice, finale: Eva Stefandesova i Lenka Tranova (Slovačka) – Saskija Bart i Jana Sofija Bahert 2:0. Konačan plasman: 1. Eva Stefandesova – Lenka Tranova (Slovačka), 2. Saskija Bart Jana – Sofija Bahert (Nemačke), dve bronze: Klara Sedlar – Helena Bolić (Hrvatska), Valentina Pavlaković – Mirna Bosak (Hrvatska).

Povezana vest:  Eurosport i GCN prenose Tur de Frans