plakat WM 2013 kKUGLANJE
Nemačka protivnik Srbiji na dva fronta na SP

Žreb za popunu grupa na ekipnom kuglaškom seniorskom Šampionatu sveta u Zalaegersegu ličio je na veliku farsu: protivnik Srbiji u obe konkurncije biće Nemačka!
Kuglašice će u „B“ grupi igrati sa Nemačkom, Rumunijom i Estonijom i raspored mečeva je – 18. maj: Srbija – Estonija (8,00), 20. maj; Srbija – Nemačka (17,45) i 22. maj: Srbija – Rumunija (11,20).
Seniori Srbije će igrati u „D“ grupi sa reprezentacijama Nemačke, Rumunije i Italije po ovom rasporedu utakmica – 19. maj: Srbija – Nemačka (17,45), 21. maj: Srbija – Italija (11,20) i 23. maj: Srbija – Rumunja (17,45).
Žrebom je rukovodio i izvlačio kuglice sportski direktor Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Nemac Vagner, što je izazvalo opravdano ljutnju generalanog sekretara KS Srbije Vojka Pavlovića:
– Kod nas u Srbiji se ponudi nekome od prisutnih, koji nisu iz federacije i iz zemlje koja je direktno zainteresovana, da izvlači kuglice. Takav je red. Ovde je isti čovek i pakovao ceduljice, zatvarao kuglice i izvlačio ih, što, priznaćete, budi sumnju u objektivnost žreba.
Selektor seniora, svetskih šampiona Miloš Ponjavić, je rekao:
– Mi se nikoga ne bojimo, mi smo prvaci sveta i nas treba svi da se plaše. Ko nam je protivnik, najmanje je važno. Moram da kažem, međutim, da sam još pre mesec dana bio siguran da će u našu grupu doći Nemačka, a pet minuta pre početka žreba sam popunio sve tri grupe i – nigde nisam pogrešio!
Mirko Čukvas, selektor seniorki je, naravno, bio ogorčen:
– Naša grupa je – grupa smrti. Sada nam prolaz u četvrtfinala zavisi od poslednje utakmice sa Rumunkama, a to je izuzetno opterećenje. Verujem, međutim, u naše devojke i nadam se pozitivnom ishodu.
U muškoj selekciji igraće Jovan Ćalić, Vilmoš Zavarko (obojica Sport, Podbrezova), Daniel Tepša, Goran Ostojić i Čongor Baranj (svi Beograd), Igor Kovačić (Crvena zvezda), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac), Tibor Sel i Robert Ernješi (obojica Segedin).
Na spisku kuglapšica su: Renata Vilov, Livia Santo, Zorica Barać, Nevenka Joković (sve Pionir), Jasmina Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), Jelena Bogdanov (Srem), Bojana Miletić (SPC Vojvodina) i Hermina Lukač (Jedinstvo), koja je posle kadetskog šampionata završenog 15. maja u Zalaegersegu, kada je sa reprezentacijom osvojila bronzu, ostala i za seniorski.
Zbog otkaza Makedonki u „minut do 12″ u „A“ grupi, odlučeno je da muška reprezentacija Danske, koja je ispla u kvalikacijama, igra sparing utakmice u ženskoj „A“ grupi.
Nemačka, koja je svetska kuglaška velesila, zbog sukoba nacionalne federacije sa međunarodnom federacijom, nije igrala na SP u Sarajevu 2011. i morala je u kvalfikacije, koje je 16. maja uspešno prebrodila kao prva sa 3.777 čunjeva. Drugi su bili Estonci sa 3.374 čunja, a treći Crnogorci sa 3.314 čunjeva. Četvrtoplasirani Danci (3.231) se nisu kvalifikovali.
Ostale grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i Estonija, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francuska, C“: Češka, Makedonija, Poljska i Crna Gora.
Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Danska (muškarci – sparing), „C“: Austrija, Češka, Italija i Crna Gora, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska.
U drugoj fazi igra se odmah četvrtfinale (24. maja) po sistemu – prvi meč: „A“ 1 – „C“ 2, drugi meč: „B“ 1 – „D“ 2, treći meč: „C“ 1 – „A“ 2 i četvrti meč: „D“ 1 – „B“ 2. Pobednici prvog i drugog četvrtfinalnog meča igraće prvi polufinalni duel, a pobednici drugog i trećeg četvrtfinalnog meča drugi polufinalni duel 25. maja. Istog dana igra se i finale. Ne igra se utakmica az treće mesto.
Na seniorskom SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili – kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Austrija i Slovenija.

Povezana vest:  KUGLANJE, Završen međunarodni kamp u Vrbasu