Vlade DivacEko olimpijada i skupština OKS u Subotici

 

Subotica će sutra biti domaćin redovne godišnje skupštine Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), a istovremeno startovaće i „Eko olimpijada Srbije“, akcija kojom se OKS priključuje projektu „Očistimo Srbiju“, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

U godini u kojoj proslavlja sto godina postojanja OKS će sa svojim aktivnostima izaći iz Beograda i potruditi se da obiđe što veći broj gradova u našoj zemlji, sa željom da se duh olimpizma širi celom Srbijom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u subotičkom Pres centru.

Povezana vest:  KUGLANJE, Segedinci bolji od Beograda „Poštanske štedionice“ iz Ligi šampiona

Eko olimpijada će početi svečanim otvaranjem izložbe „Vek igre – sto godina olimpizma u Srbiji“. Izložba će hronološki pratiti istoriju sporta, nastanak i razvoj OKS od 1910. godine do danas, s posebnim osvrtom na učešće naših sportista na Olimpijskim igrama.

Na platou ispred Gradske kuće, na eko olimpijskom igralištu, deca će kroz druženje i igru učiti o istoriji olimpizma, olimpijskim igrama, o tome kako se sportski navija, poštuje protivnik i kako se peva državna himna. Posebno će se baviti temom zaštite životne sredine, separacijom otpada i time koliko je zaštita životne sredine važna za zdravlje svih.

Povezana vest:  KUGLANJE, Partizan – Metalac u četvrtfinalu Kupa Srbije

U Pres centru će biti održana i „Arctos“ radionica, na kojoj će za učesnike osnovna tema biti zajednička borba protiv svake vrste diskriminacije. Po okončanju radionice, predsednik OKS Vlade Divac, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i proslavljeni odbojkaš Subotičanin Đula Mešter, dodeliće učesnicima diplome za uspešno razvijen eko olimpijski duh.

Povezana vest:  O'Saliven želi petu titulu na Otvorenom prvenstvu UK

Posle Subotice, Eko olimpijada će obići Novi Sad, Kosjerić, Petrovac na Mlavi, Beograd i druge gradove u Srbiji.