alisa maric sa taikmicarima

Marić: Efekti strategije vidljivi veoma brzo

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić rekla je da očekuje da danas usvojena strategija za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja veoma brzo da rezultate.
-Inicijativa koju sam pokrenula na sednici Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu održanoj 6. marta danas je dobila svoju formu. Strategija će omogućiti da na ovaj široki društveni problem, država reaguje koordiniranim zajedničkim nastupom svih relevantnih institucija. Veoma sam zadovoljna usvojenim dokumentom i očekujem da će se efekti primene pokazati i dati rezultat u najskorije vreme – izjavila je Marićeva.
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Nacionalnu strategiju za borbu protiv nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama za period od 2013. do 2018. godine i Akcioni plan za sprovođenje ove strategije. Ovim dokumentima utvrđena je osnova za uspostavljanje efikasnih mehanizama i koordinacija i jasna podela nadležnosti i odgovornosti za sistemsko sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima.
Sprovođenje strategije omogućiće stvaranje bezbednog ambijenta na sportskim priredbama i razviti pravne i institucionalne mehanizme na prevenciji i sprečavanju nasilja. U saradnji sa sportskim savezima i međunarodnim organizacijama očekuje se da se ostvare evropski standardi u ovoj oblasti.
Izmenama propisa omogućeno je brzo i efikasno procesuiranje izvršilaca krivičnih dela i prekršaja i uspostavljen mehanizam kojim se sprečava da rizične grupe i poznati izvršioci krivičnih dela prisustvuju sportskim priredbama.
Uspostavljen je integrisani sistem bezbednosti na nacionalnom i lokalnom nivou koji će omogućiti efikasniji preventivni rad na sprečavanju nasilja, precizirano je u Akcionom planu za sprovođenje Nacionalne stretegije.

Povezana vest:  ŠAH, Dva remija srpskih ekipa u Varšavi