Pet Srpskih timova u Evropskim takmičenjima

 

Detalj sa utakmice.Klubovi američkog fudbala iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Zrenjanina nastupiće u 2010. godini u sva tri Evropska takmičenja koja organizuje Evropska Federacija Američkog Fudbala – EFAF. Vest iz Birmingema je da će se Beogradski Plavi Zmajevi u narednoj sezoni takmičiti u Evropskoj Fudbalskoj Ligi ( EFL). EFL je najprestižnije evropsko takmičenje u američkom fudbalu a pandan je Ligi Šampiona u fudbalu. Beogradski tim je prošle godine igrao EFAF Kup i ubeležio dva poraza, ali i pored toga pokazao je da Srbija nije daleko od evropskih sila u američkom fudbalu kao što su Italija i Španija. Ove godine Zmajevi su primljeni u EFL gde će u grupi igrati sa Thonon Black Panthersima i Danube Dragonsima. Black Panthersi su francuski tim i u prošloj sezoni su igrali finale EFAF kupa gde su poraženi od Prag Panthersa. Sa druge strane, Danube Dragonsi su poznati austrijski tim koji je u protekloj sezoni zauzeo treće mesto u domaćem prvenstvu. Prvi protivnik Zmajeva biće Black Panthersi, a ta prva utakmica u okviru grupe se igra u Francuskoj 3.aprila, nakon toga Beograđani dočekuju Danube Dragonse 1. maja. Ukoliko se nešto drastično ne promeni u narednih nekoliko meseci, tim Danube Dragonsa će biti najteži protivnik bilo kojeg srpskog tima u dosadašnjoj istoriji ovog sporta kod nas. Duel Black Panthersa i Danube Dragonsa odigraće se u Austriji 17. aprila. Sve tri ekipe će odigrati jednokružno u okviru grupe, a pobednik će ići na megdan Grac Giantsima. Branilac EFL titule je ekipa Tirol Raidersa.

Povezana vest:  BADMINTON, Milica Simić, Ilija Pavlović i Igor Bjelan učestvovali na međunarodnom turniru Slovenia International 2013

Na istom sastanku održanom u Engleskoj, odlučeno je da će aktuelni šampionSrbije, Kragujevački Divlji Veprovi, naredne godine igrati EFAF kup (pandan Ligi UEFA). Divlji Veprovi će u EFAF kupu igrati protiv Calanda Broncosa (Šampioni Švajcarske) i Lazio Marinesa (Vicešampioni Italije). U narednih nekoliko dana biće utvrđeno kada se tačno utakmice igraju. „Ovo je veoma ozbiljno takmičenje i najveći uspeh kluba od njegovog osnivanja“, rekao je trener Divljih Veprova, Vladimir Lazić.

Pre nešto manje od nedelju dana u Beogradu nakon sastanaka tri federacije američkog fudbala: Srpske, Turske i Mađarske koji je  organizovala Evropska Federacija Američkog Fudbala – EFAF, napravljen je sistem takmičenja i trećeg takmičenja Evropskog Čelendž Kupa. Domaćin sastanka bio je Savez američkog fudbala Srbije – SAFS, a sastankom je predsedavao podpredsednik EFAF-a gospodin Uve Talke. Na sastanku su bili i predsednici Turske i Mađarske federacije kao i čelnici devet klubova prijavljenih za ovo takmičenja. Sledeće, 2010. godine takmičiće se tri kluba iz Srbije, dva iz Mađarske i četiri iz Turske. Odlučeno je da će se igrati u tri grupe sa po tri tima, i to grupa A u kojoj će igrati Ankara Falcons, Instambul Cavaliers i Kraljevo Royal Crowns, grupa B u kojoj igraju Gyor Sharks i Klek Knights i InstaNbul Tigers, i grupa C u kojoj nastupaju Budimepešta Cowboys, Čačak Angel Warriors i Instambul Sultans. Takmičenje po grupama će trajati od 17.aprila. do 06.juna sledeće godine, dok će se polufinala igrati 27. juna, a finale 17. jula. Klubovi će u grupnoj fazi odigrati po dve utakmice sa svakim protivnikom a u polufinale će ići prvaci grupa i najbolji drugoplasirani. Domaćini polufinala biće dve prvoplasirane ekipe sa najboljim učinkom.

Povezana vest:  Ragbisti Zvezde najavljuju burnu završnicu sezone

Takmičenje po kolima i grupama će se odigravati na sledeći način:

I kolo 17.04.2010.

Kraljevo Royal Crowns vs Ankara Falcons

Gyor Sharks vs Istanbul Tigers

Budapesta Cowboys vs Istanbul Sultans

 

II kolo 15.05.2010.

Istanbul Cavaliers vs Kraljevo Royal Crowns

Istanbul Tigers vs Klek Knights

Istanbul Sultans vs Čačak Angel Warriors

 

III kolo 29.05.2010.

Ankara Falcons vs Istanbul Cavaliers

Klek Knights vs Gyor Sharks

Čačak Angel Warriors vs Budapesta Cowboys

Povezana vest:  6. NEDELJA NFL, Nove pobede Džajantsa i Pitsburga

safsgrbZa naše klubove najzanimljivije će biti drugo kolo kada sva tri kluba putuju zajedno u Istanbul gde će u istom danu odigrati tri utakmice, nešto što se do sada nije desilo, bar kada je reč o klupskim takmičenjima. Predstavnici Turske su se pokazali kao jako dobri organizatori koji su pristali da upriliče ovako nešto. Nema sumnje da će sledeća godina u Evropskim takmicenjima biti veoma zanimljiva i raznovrsna, pa će publika širom Srbije moći da uživa u kvalitetnom Američkom fudbalu. Treba napomenuti da će se pored klupskih takmičenja igrati i kvalifikaciona grupa za Juniorsko Evropsko Prvenstvo, gde će se po prvi put okupiti juniorska reprezentacija Srbije i to u ulozi domaćina. Srpski ljubitelji ovog sporta će zaista uživati u predstojećim međunarodnim takmičenjima, ali i u Nacionalnoj ligi Srbije – NLS, koja će tradicionalo početi u martu 2010. i u kojoj će nastupiti 12 prvoligaških

timova. Sve ovo pokazuje da se Američki fudbal kao sport za samo šest godina postojanja u Srbiji razvio veoma uspešno i brzo. Postoji preko 25 klubova u isto toliko gradova, a  najavljeno učešće čak pet naših timova na Evropskim takmičenjima  u 2010.godini pokazuje da su naši sportisti cenjeni i na međunarodnoj sceni.