sandra djukic

EP ZA ŽENE U ŠAHU 2013

Počelo Evropsko prvenstvo za šahistkinje

Partijama prvog kola u Beogradu je večeras počelo 14. Evropsko prvenstvo šahistkinja uz učešće 169 takmičarki iz 35 zemalja.  Branilac titule, velemajstor Valentina Gunina iz Rusije startovala je pobedom protiv velemajstora Marine Makropoulou iz Grčke, dok je najbolje rangirana takmičarka po trenutnom rejtingu Ana Muzičuk iz Slovenije remizirala sa Khayala Abdulla iz Azerbejdžana.
Od favorita za najviši plasman, pobede su zabeležile i Katerina Lagno (Ukrajina), Tatjana Kosinceva (Rusija), Antoaneta Stefanova (Bugarska) i Natalija Žukova (Ukrajina), dok je Nana Džagnidze (Gruzija) poražena belim figurama od Mihaele Sandu (Rumunija). 
Od 33 srpske šahistkinje, pobedile su Jovana Vojinović, Maja Veličkovski Nejković, Marija Manakova, Marija Rakić, Adela Velikić i Irina Čoluškina. Od poraženih najtežeg protivnika imala je Ana Benderać, koja je izgubila od Pije Kramling iz Švedske. 
Večeras su prve partije okončale sestre Vega Gutieres iz Španije, Sabrina i Belinda, koje su se voljom žreba sastale već u prvom kolu, remijem posle 14 odigranih poteza.  Drugo kolo igra se sutra (15.30) u hotelu „Metropol“. 
Evropsko prvenstvo za šahistkinje završava se 3. avgusta, posle 11 kola po Švajcarskom sistemu, uz dva slobodna dana. 

Povezana vest:  Zorana Arunović i Duško Petrov najbolji pištoljem na Vojvodina kupu

 

FOTO: ATA Images