ZATVARANJE ES SAH ALIS AMRIC I TRI NAJBOLJE

EP ZA ŽENE 2013
Svečano zatvoreno Prvenstvo Evrope za šahistkinje

Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije, predsednik Organizacionog komiteta 14. Prvenstva Evrope za šahistkinje u Beogradu svečano je zatvorila veliko takmičenje na kome je u hotelu „Metropol palas“ od 22. jula učestvovao rekordan broj šahistkinja- 169 iz 35 zemalja.
– Oborili smo neke rekorde, postavili nove standarde u organizaciji i nadam se da ste ponele lepe uspomene iz Beograda – istakla je Alisa Marić.- Partije sa ovog šampionata obišle su ceo svet, u njima su uživali brojni ljubitelji šaha i sugurno će se i po njima pamtiti ovo Prvenstvo Evrope.
Miodrag Vukotić predsednik ŠS Srbije uručio je bronzanu medalju i pehar trećeplasiranoj Lilit Mkrtčian (Jermenija), Dejan Vasović zamenik gradonačelnika Beograda predao je srebrnu medalju i pehar drugoplasiranoj Salome Melie (Gruzija), dok je šampionki Evrope naturalizovanoj Mađarici Hoang Tan Trang rođenoj inače u Vijetnamu, zlatno odličje i pehar dodelila Alisa Marić, proslavljena velemajstor i ministar omladine i sporta Srbije. Od ukupnog nagradnog fonda od 60.000 evra prve tri su osvojile 10.500, 8.250 i 6.500 evra.
Posebna priznanja za osvojene rejting poene dobile su Olena Martinkova (Ukrajina) 358, Teodora Injac (Srbija) 269 i Ajtolun Gurcan (Turska) 247.
Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije (ECU) zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Gradu Beogradu, sponzorima, svim prijateljima šaha i, posebno, članovima organizacionog tima:
– Od 34 člana vrednog tima, većina su bile dame, mi muškarci smo se trudili da im što manje smetamo – rekao je Vladimir Šakotić.- Zahvaljujem se i vama, učesnicama i nadam se da ćemo se uskoro okupiti ponovo u Beogradu ne nekom lepom šahovskom događaju.
Sava Stoisavljević, glavni sudija Prvenstva Evrope za šahistkinje zahvalila se sudijskom timu i učesnicama na fer igri i objavila imena takmičarki od četvrtog do 20. mesta koje su takođe dobile novčane nagrade.
Na Šampionatu Evrope u „Metropol palasu“ odigrane su 924 partije i povučeno 42.000 poteza. Među učesnicama bilo je 13 velemajstora, 41 ženski velemajstor, 26 internacionalnih majstora i 30 ženskih internacionalnih majstora. Salome Melia (Gruzija) osvojila je drugi velemajstorski bal na ovom prvenstvu.
U muzikom delu programa učestvova je kvartet Sonje Kalaić „Sans antika“. Svečanom zatvaranju prisustvovao je i veliki broj uglednih zvanica, šahovskih radnika i prijatelja drevne igre.

Povezana vest:  Zorana Arunović odbranila titulu prvaka Srbije