12 Pobednicki timovi

Izazovna i zahtevna trka „4 ELEMENTS“ održana u Vlasinskom kraju

Jedno od najkompleksnijih i najatraktivnijih sportskih takmičenja u prirodi – „4 elements“ trka koju podržava voda Rosa održana je na Vlasini, idealno odredište za aktivan odmor i raznovrsna sportska takmčenja zbog svojih izvanrednih prirodnih lepota.
Do sada neviđena sportska bitka odvijala se na ogromno zadovoljstvo učesnika, velikog broja gledalaca i turista koji su ovog divnog letnjeg dana uživali u neopisivom ambijentu Vlasinskog jezera. Za „Savez ekstremnih sportova“ ovo je treća po redu „4 elements“ trka i do sada najdinamičnija i najmasovnija, jer se 12 timova sa po 5 članova za svaku od disciplina nadmetalo u štafeti. Takođe i po organizaciji je ovo bila najkvalitetnija trka zahvaljujući sponzoru vodi „ROSA“, zatim Turističkoj organizaciji Surdulica, PIO „Vlasina“ i uz pomoć zvanične navigacije „Garmin“ i vozila „Toyota“.
Značajan pomak u dinamici trke doneo je ovogodišnji raspored disciplina u štafeti pa su elementi vode, kajak sa deonicom 12 km i plivanje od 5 km otvorili trku. Pobedu u prvoj borbi, svojom sjajnom strategijom odneo je naš trofejni kajakaš Milenko Našegaćanin a pravi doprinos dala je Milica Lazor, članica jedinog ženskog tima „Orlovac Ladies“ osvojivši deveto mesto. Ovaj doprinos je njenoj timskoj koleginici u plivanju dalo ogromnu prednost, koju je i valorizovala sedmim vremenom u plivanju. „Kayak House Team“ i njihov član Tamaš Farkaš su u drugoj borbi postavili najbolji rezultat. Interesantno je da su prve tri primopredaje za predavanje čipa za merenje vremena između plivača i biciklista izvršene u vremenu manje od dva minuta tako da ni treća disciplina u brdskom bickilizmu nije bila ništa manje neizvesna.

Povezana vest:  DIZANJE TEGOVA, Oboreno 10 državnih rekorda na prvenstvu Srbije

03 Kajak
Na žalost, svoju deonicu od 42km sa usponom na dva vrha, Čemernik 1638m i Strešer 1866m dvojica biciklista ipak nisu u potpunosti izvezli. Zbog kvara na menjaču Igor Vuković iz tima „Medijana“ iz Niša, morao je da se vrati na početak i pozajmi bicikl od jednog od gledalaca trke. Sa zakašnjenjem od petnaestak minuta ispočetka je krenuo u svoju etapu. Još veći problem je imao Dragan Mitrović iz tima „Maslačak 2“. Pri spustu sa vrha Strešer doživeo je ozbiljan pad., ali je sa ogromnom posekotinom desnog kolena završio svoju etapu. Dovezao je bicikl do cilja, gde ga je sačekala ekipa hitne pomoći i odvezla za Surdulicu. Ovo je ujedno i treća disciplina u kojoj je „Kayak House Team“ ostvario najbolje vreme, a njihov član Bojan Đurić je za 1h 59min doneo 10 minuta prednosti svom kolegi Blaži Maksimoviću. Ipak, Maksimović nije uspeo da istrči svoju deonicu od 10,2km uz uspon od 1100m brže od neverovatnog Kristijana Stošića iz tima „Revita“, koji je vremenom od 55min 17sec osvojio zlato u disciplini trčanje.
Možda i najatraktivnija disciplina, paraglajding, donela je i najviše uzbuđenja. U poslednjoj etapi prvi je startovao Vladimir Bačanin iz tima „Kayak House Team“, ali se već nakon pola časa leta ispostavilo da već viđena pobeda njegovog tima nije toliko izvesna. Heroj poslednje etape je pilot Miroljub Janićijević-Ceki iz „Specijalne Brigade“, koji je deonicu od 10km preleteo za rekordnih 32min 25sec i time sebi obezbedio zlato u paraglajdingu. Neočekivan obrt u ovoj borbi donosi pilot Željko Oluka, koji uzletevši sa 8 minuta zakašnjenja u odnosu na vodećeg Bačanina doleće na ciljni teren 15 minuta pre njega i svom timu „Revita“ donosi pobedu u ukupnom plasmanu.
Četiri elementa – voda, zemlja, vazduh i vatra u svakom od takmičara donela su svim prisutnima na Vlasini mogućnost da se osećaju kao pobednici u sportu, istrajnosti i timskom duhu. Još jednom je pobedilo druženje i zdravo nadmetanje. Uz sve pohvale organizatoru „Savezu ekstremnih sportova“ plan da sledeće godine trka „4 elements“ postane internacionalna gotovo je izvestan.
Krajem meseca, Vlasina će takođe biti centar raznovrsnih sportskih i rekreativnih aktivnosti. Od 22 -25.08. ovde će se održati i Rosa kamp orijentiringa i planinarenja za decu, dok će u septembru, od 21 – 22.09. biti održano i Rosa državno prvenstvo u orijentiringu.
Kako bi Vlasina postala što atraktivnija turistička destinacija, kancelarija Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji i Coca-Cola sistem su pre dve godine započeli projekat koji ima za cilj promociju i razvoj ekoturizma ovog kraja. U okviru projekta „Promocija ekoturizma i zaštite životne sredine Vlasinskog jezera“ kreirana marketinška strategija i vizuelni identitet jezera, izrađen promotivni i edukativni materijal, izrađena turistička infrastruktura, odmorišta sa parkinzima, infobilbordi, igrališta za decu, platforma za posmatranje ptica i obeleženo oko 100 kilometara pešačkih i biciklističkih staza.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Rusija svetski prvak u hokeju na ledu