Fleg Liga Srbije LOGOAMERIČKI FUDBAL

POČINJE FLEG LIGA SRBIJE – FLS 2010.

 

U subotu 17. aprila sa početkom od 11 h na Atletskom stadionu u Kraljevu održaće se prvi turnir Fleg lige Srbije, za igrače ispod 16 godina starosti. Učestvovaće najmlađe selekcije  klubova američkog fudbala: Pančevo Panthers, Kraljevo Royal Crowns, Kragujevac Wild Boars, Požarevac Outlaws, Čačak Angel Warriors i Klek Knights. U drugom turniru se očekuje i učešće fleg tima Beograd Blue Dragons.

Po sistemu takmičenja u FLS 2010. igraće se 4 turnira, tri u regularnom delu lige i četvrti kao finalni. Na kraju svakog od prva tri turnira timovi će dobijati bodove. Na osnovu bodova biće izabrani u Plejof ili Plejaut grupu finalnog turnira. Na finalnom turniru, a na osnovu rangiranja sa prva tri turnira, Plejof grupu će činiti četiri tima. Igraće se jednokružno sa finalom i utakmicom za treće mesto. U okviru Plejaut grupe takmičiće se tri tima i oni će razigravati dvokružno ligaški, svako sa svakim gde će se na kraju ekipe rangirati na osnovu pobeda i poraza. Na ovaj način dobijće se rang timova od prvog do poslednjeg mesta.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, UTAKMICAMA 2. KOLA GRUPA SEVER I JUG NASTAVLJA SE SUPERLIGA SRBIJE, Zrenjaninski ispit Mamuta

U FLS 2010. turniri će se organizovati u četiri grada: prvi 17. aprila u Kraljevu, drugi 3. maja u Pančevu, treći 26. juna u Čačku i finalni 3. jula u Kragujevcu. Savez američkog fudbala Srbije u saradnji sa klubovima iz navedenih gradova je organizator i pokrovitelj Fleg lige Srbije. Komesar SAFS takmičenja Marko Korićanac, pred početak FLS 2010. kaže:

Utakmica Fleg Lige Srbije-Očekujem nova mlada lica u svetu američkog fudbala, neke nove, buduće prave igrače.

Povezana vest:  Velika akcija NIS, TSS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za osnovce u Srbiji "SPORTOM PROTIV NASILJA"

Srđan Ćosić, koordinator za sve juniorske programe SAFS ističe važnost, po razvoj američkog fudbala, Fleg lige Srbije: „Savez američkog fudbala Srbije od 2007. godine organizuje fleg turnire, a Juniorsku ligu Srbije od 2008. Koliko je razvoj omladinskog programa na dobrom putu govori i to što smo ove godine od Evropske federacije američkog fudbala dobili organizaciju kvalifikacionog turnira za Juniorsko Evropsko prvenstvo, gde će u dresu sa državnim grbom Srbije nastupiti dobar deo juniora koji su svoju igračku karijeru počeli u fleg selekcijama. Fleg fudbal liga je od velike važnosti za dalji razvoj američkog fudbala u Srbiji i garant budućnosti napretka našeg sporta.“

Prošlogodišnji osvajač titule prvaka Fleg lige Srbije je tim Pančevo Panthers, a za najboljeg igrača je izabran Ivan Beloica iz tima Kraljevo Royal Crowns.  U prošlogodišnjoj Fleg ligi Srbije takmičilo se preko stotinu dece na tri turnira u Beogradu, Pirotu i Čačku.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Nevena Ignjatović sutra odlazi na pripreme

O Fleg Fudbalu

Flag-football je vrsta beskontaktnog američkog fudbala. Blokovi i obaranja su zabranjena. Cilj igre, kao i u američkom fudbalu, uneti loptu u end zonu protivnika. Osnovna karakteristika je isključenost žestokih kontakata, igrači igraju bez zaštitne opreme. Umesto kaciga i štitnika za ramena, na pojasu svakog igrača pričvršćena su dve zastavice (flaga). U američkom fudbalu se primenjuje tackle (obaranje) radi zaustavljanja igrača s loptom, dok u flag-football je dovoljno skinuti zastavicu s protivnika. Flag-football igraju odrasli i deca oba pola. Taj vid američkog fudbala razvijaju sve federacije u svetu, i on najviše doprinosi edukaciji igrača, u cilju usvajanja osnovnih elemenata američkog fudbala kao i taktičko-tehničkog poimanja „velikog fudbala“.