reprezentacija porec
BADMINTON
Srpski badminton podmladak briljirao na jakim međunarodnim turnirima u Hrvatskoj
 
Srpski badminton podmladak je na još jednom velikom i izuzetno jakom takmičenju u ovoj sezoni ostvario izvanredan uspeh. Na međunarodnom turniru Adria Youth koji je od 4. do 6. oktobra 2013. održan u hrvatskom primorskom gradiću Poreču i koji je okupio oko 200 takmičara iz 15 zemalja naši takmičari su bogatu riznicu medalja uvećali za još tri odličja – dva srebrna i jedno bronzano. Vicešampionske titule osvojili su Luka Milić i Nenad Milošević u muškom dublu igrača do 15 godina i Lena Janić u ženskom singlu konkurencije igračica do 13 godina, dok su bronzano odličje izlile Anja Janić i Nataša Pavlović u ženskom dublu takmičarki do 17 godina.
 
Milić i Milošević su do finala preskočili tri prepreke. U prvom kolu su bili bolji od Italijana, u četvrtfinalu od domaćih takmičara dok su u polufinalu na pleća bacili par iz Austrije. U okršaju za zlato posle velike borbe izgubili su od ruskog para Bolšin, Fedotovskih. Lena Janić je u grupi nanizala tri pobede što je donelo prvo mesto i plasman u četvrtfinale u kojem je bila bolja od mađarske takmičarke. U polufinalu je savladala Grkinju dok je u izuzetno uzbudljivom i neizvesnom finalu polse tri seta položila koplja pred Mađaricom Šandorhazi.
A. Janić i Pavlovićeva su bile slobodne u prvom kolu ženskog dubla. U četvrtfinalu su savladale grčki par dok su u neizvesnom polufinalu izgubile od Hrvatica Drvodelić i Kozak pa su tako došle do bronze. Pored pomenutih takmičara i konkurencija u kojima su se okitili medaljama na turniru Adria Youth Srbiju su predstavljali u konkurenciji U17 Andrija Doder u muškom singlu i u mešovitom dublu sa Natašom Pavlović koja je u ovom uzrastu igrala i u ženskom singlu u kojem je nastupila i Anja Janić. U dve godine mlađoj konkurenciji Luka Milić i Nenad Milošević su pored dubla, u kojem su osvojili medalju, igrali i u singlu u kojem su nastupila i Andrijana Stanković koja je u ovom uzrastu igrala i u ženskom dublu sa Lenom Janjić. U svim ovim konurencijama zabeleženo je nekoliko velikih pobeda a malo je nedostajalo da skor medalja na ovom turniru bude veći. Andrijana Stanković je posle tri pobede u grupi ženskog singla U15 u četvrtfinalu izgubila za Šveđanke. U istoj uzrasnoj kategoriji Stankovićeva i Lena Janjić su posle pobede u osmini finala na pragu polufinala zaustavljene od ruskog para, a sreće nije imao ni Luka Milić koji je sa četiri pobede i samo jednim porazom u grupi muškog singla ostao bez plasmana u četvrtfinale.
Uporedo sa turnirom Adria Youth u Poreču je održan, takođe, izuzetno jak turnir Croatian Junior International 2013 za igrače uzrasta do 19 godina na kojem je Srbiju predstavljao Dragoslav Petrović. Naš reprezentativac je odlično startovao u muškom singlu. U prvom kolu glavnog žreba savladao je ubedljivo naturalizovanog Austrijanca Lija dok je u narednom poklekao u duelu sa potonjim osvajačem zlata Nemcem Veiškirfenom. U dublu sa Hrvatom Galjerom Petrović je u prvom kolu bio bolji od austrijskog para dok je u borbi za četvrtfinale izgubio od nemačkog dubla koji je na kraju postao prvak.
Zadovoljan nastupom u Poreču bio je i trener juniorske reprezentacije Srbije Dragan Antić:
 “Možemo biti zadovolji učinkom u Poreču iz kojeg se umalo nismo vratili sa više od tri odličja. Petrović je bio sjajan iako nije došao do medalje. U obe konkurencije u kojima je nastupao pružio je izvanredne partije. U singlu je bio ravnopravan rival potonjem osvajaču zlata ali nije izdržao pritisak do kraja. I na Adria Youthu smo premašili očekivanja. Da je bilo samo malo više sreće prilikom žreba naši takmičari bi se još koji put peli na postolje iako su dva srebra i jedna bronza veliki rezultat ako se zna da je konkurencija bila prejaka. Pohvalio bih sve takmičare na pruženim partijama. Na dostojan način su predstavljali srpski badminton koji je i u Poreču dokazao da je na pravom putu“.
Seniorski tim je, odmah nakon osvojene ekipne bronze na Balkanskom prvenstvu u Burgasu, od 3. do 6. oktobra učestvovao na izuzetno jakom međunarodnom turniru u Sofiji – Babolat Bulgarian International 2013. Našu zemlju je predstavljalo šest igrača – Ilija Pavlović, Igor Bjelan, Nikola Arsić, Miodrag Kaličanin, Dragoslav Petrović i Sandra Halilović i svi oni su samim učešćem osvojili važne bodove za svetsku i evropsku rang listu.
Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Pobeda Frajtaga ispred Stjernena i Šlirencauera