sah

Jelena Ankudinova svetska veteranska prvakinja u šahu

Ženski FIDE majstor Jelena Ankudinova iz Kazahstana nova je svetska veteranska prvakinja u šahu, koje se igra u Zagrebu. Ankudinova je osvojila sedam poena iz devet partija.
Druga je bivška svetska prvakinja, velemajstor Nona Gaprindašvili iz Gruzije, a treće njena zemljakinja, ženski velemajstor Tamar Kmiadašvili sa šest poena. Po šest poena, ali i slabije dodatne kriterijume, imaju Elena Fatalibekova, Svetlana Mednikova i Galina N. Strutinskaja, takođe iz Rusije.
Učestvovalo je 25 igračica iz devet zemalja, igrano je devet kola po Švajcarskom sistemu. Na muškom turniru, koji se danas završava partijama 11. kola, vode Anatolij Vajzer iz Rusije i Jens Kristijansen iz Norveške sa po osam osvojenih poena, ispred Mihai Sube iz Rumunije, Jurija Balašova iz Rusije i Adolfa Herceoga iz Austrije sa po 7,5 poena. 
Na Svetskom šahovskom veteranskom prvenstvu učestvuje 201 šahista iz 43 zemlje, a jedino Srbija nema predstavnika od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. Nekoliko šahista, predvođenih velemajstorom Borom Ivkovim, bilo je prijavljeno, ali je docnije odustalo. 

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Poraz "orlića" od Rumunije na SP U18 u Novom Sadu