svajcarska srbijaNova lekcija Švajcarcima

Seniorska reprezentacija Srbije u američkom fudbalu sjajno je započela ciklus priprema za kvalifikacije za Evropsko Prvenstvo 2016. godine, pošto je u Vinterturu nadomak Ciriha, ubedljivo savladala domaću Švajcarsku, rezultatom 17:0.
Švajcarci su silno želeli osvetu za poraz u finalu C Evropskog prvenstva 2012. godine, ali ni „orlovi“ nisu ušli bez motiva u ovaj duel. Već u prvom posedu Srbi su stigli na manje od jard od protivničke end zone, ali je domaćin uspeo da se odbrani i primora protivnika na fild gol. Na svu sreću,kiker Darko Klasan bio je precizan i doneo Srbiji vođstvo (3:0).
Napad Srbije, koji je pretrpeo brojne promene u odnosu na prethodne dve akcije, u početku nije najbolje funkcionisao i uglavnom se oslanjao na fenomenalna trčanja Mihaila Josovića , koji je, poput prethodnog duela ovih timova, bio neuhvatljiv za protivničke čuvare.
Međutim, granitna srpska odbrana bila je na visokom nivou i često je vraćala rivala u minus. Nagrada za dobru partiju defanzivaca stigla je već sredinom druge četvrtine, kada je Filip Vrbić isforsirao fambl na dvadesetak jardi od protivničke end zone, a Miloš Janković pokupio loptu i postigao tačdaun (10:0).
Defanzivni tim Srbije nastavio je u visokom ritmu i u drugom poluvremenu. Marko Bates je već na startu zabeležio intersepciju, a sevali su sekovi Nebojše Mirkovića, Miloša Lišanina, Filipa Vezmara, Nikole Vuksanovića, Nikole Anđelkovića… I napad je proradio, pa je raninbek Marko Baković dobro iskoristio blokove ofanzivne linije i stigao do end zone – 17:0.
Najbolju šansu da poentiraju Švajcarci su imali početkom treće četvrtine, ali je srpski bedem izdržao četiri naleta sa pet jardi, a u sledećem posedu protivnika isforsirao fambl u crvenoj zoni i tako domaće ostavio na nuli.
Stručni štab Srbije iskoristio je ovu priliku da pruži šansu velikom broju igrača, među kojima je bilo i dosta debitanata.
Srpskim reprezentativcima nije se ostvarila prvobitna želja da prijateljsku utakmicu odigraju pred domaćom publikom, ali su i u Vinterturu imali podršku gotovo stotinak navijača, koji su na meč došli iz okolnih mesta.

Povezana vest:  Selektor skratio spisak juniorske reprezentacije

Švajcarska – Srbija 0:17 (0:3, 0:7, 0:7, 0:0)

Stadion u Vinterturu. Gledalaca: oko 500.

Kretanje rezultata:

0:3 Darko Klasan fild gol 20 jardi.
0:10 Miloš Janković vraćanje fambla 23 jarde, Klasan uspešan PAT.
0:17 Marko Baković trčanje 14 jardi, Klasan uspešan PAT.