Black-Hornets-treningJagodina Black Hornetsi željni afirmacije

Već u svojoj prvoj godini postojanja, Black Hornetsi su zaslužili poštovanje, ostvarišvi odlične rezultate sa najmlađima. Tako su najpre uzeli 3. mesto u Fleg ligi Srbije, usledilo je vicešampionsko zvanje u Youth ligi Srbije, a zatim i sve začinjeno osvajanjem Trofeja Beograda, tradicionalnog i masovnog turnira u flegu. Sasvim zapaženo bilo je i njihovo učešće u Juniorskoj ligi Srbije.

Malo klubova u Srbiji može da se pohvali da je u prvoj godini postojanja već oformilo tri različite uzrasne kategorije, a ove sezone prijavili su i seniorski tim. Svesni da će teško moći odmah da budu maksimalno konkurentni, odlučili su da svoje prvo učešće zabeleže u Razvojnoj ligi, koja je planirana za narednu sezonu, a u kojoj bi pored Jagodinaca, učestvovali još Obrenovac Hawks i bugarska ekipa Sofija Bears.

Sve to bio je dovoljan razlog za razgovor sa Brankom Đurišićem, dugogodišnjim igračem i trenerom, koji je dugo bio član kragujevačkih Wild Boarsa.

– Osnovali smo klub prvenstveno u želji da se konačno zaigra dobar fudbal u Jagodini, kao i da igrači iz ovog grada ponovo igraju za svoj klub i svoj grad. U prethodnim sezonama neki od starijih igrača morali su da putuju u druge gradove ne bi li zadovoljili svoju potrebu da se bave sportom koji vole – prve su reči alfe i omega Jagodina Black Hornetsa i glavnog trenera, Branka Đurišića.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Amerikanac Brent Barns novi glavni trener SBB Vukova

Nomadski život jagodnskih igrača na kraju se isplatio.

– Stvorili su se neophodni uslovi da se formira jak klub, da se iskoristi neverovatan entuzijazam, stečeno igračko i trenersko iskustvo, koje je usvojeno kroz nastupe i treninge u najboljim srpskim klubovima, članovima elitne divizije – Kragujevac Wild Boarsima i Niš Imperatorima. Kada smo ušli u priču, nismo slutili da će se klub razvijati ovom dinamikom. Međutim, ulažući ljudske, pedagoške i sportske resurse, došli smo do sjajnih rezultata u mlađim kategorijama – kaže Đurišić.
Upravo u radu sa najmlađima, Black Hornetsi temelje svoju budućnost u američkom fudbalu.

– To nam je prevashodni cilj, jer želimo da produkcija mladih igrača bude oslonac i pokretač kluba u narednim godinama. Već smo iznedrili dvojicu reprezentativaca u flegu, koji su predstavljali Srbiju i klub na Balkan Bowlu. Takođe, imamo i šestoricu potencijalnih juniorskih reprezentativaca, koji će učiniti maksimum napora da se nađu na Prvenstvu Evrope naredne godine – ističe Đurišić.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, SBB Vukovi pobedom izborili domaćinstvo u vajld kardu

Kao nov klub, neminovne su „dečije bolesti“, od kojih boluju i brojni klubovi za znatno dužim stažom postojanja.

– Sve ove rezultate klub je ostvario u dosta lošim uslovima za treniranje, što uspeh čini većim i značajnijim. Mladi Jagodinci su uvideli kako klub funkcioniše i koliko svaki njegov član ima želju da ova priča uspe. Svakog dana se povećava brojnost igrača na treninzima, jer igrač je najbitniji, a sve ostale strukture kluba su njihov servis.

Glavni trener Branko Đurišić je na sebe preuzeo odgovornost ofanzivnog koordinatora, ali i trenera hvatača i raningbekova. U želji da stručni štab funkciniše na najvišem nivou, podeljena su zaduželja. Tako je Milan Lunić trener ofanzivne linije, Saša Jovanović trener defanzivne linije i defanzivni koordinator. Stefan Milutinović trener lajnbekera, Đorđe Paunović vodi kvoterbekove, a Stevan Vasić i Stefan Šćepanović su treneri defanzivnih bekova.

U novoj sezoni, igrajući u razvojnoj ligi, takozvanoj Drugoj ligi Srbije – grupa Jug, u seniorskoj konkurenciji pokušaće Jagodinci da još jednom pokažu ozbiljnost da u narednoj sezoni naprave još jedan korak od sedam milja.

– Stremimo najboljim rezultatima. Apetiti su nam porasli, jer su se u klub vratili Milan Lunić, dugogodišnji igrač Kragujevac Wild Boarsa i reprezentativac, a zatim i Uroš Petrović i Vladimir Nikolić, takođe iz redova Divljih veprova. tu će biti i Željko Milovanović iz borskih Golden Bearsa, kao i povratnik iz sportske penzije Saša Jovanović – koji takođe ima dugogodišnje iskustvo igranja u Kragujevcu.

Povezana vest:  JLS 1. kolo: „Indiansi" domaćini ekipi „Pirate Dragons"

Pripreme za novu sezonu krenule su sa velikim elanom. Oko 40 igrača čine roster seniorskog tima.

– Počeli smo početkom decembra i sve ide zadovoljavajućom dinamikom. Roster još nije zaokružen, jer u klub konstantno pristiže veliki broj potencijalnih igrača, a mi kao klub svima želimo da damo šansu da konkurišu za tim.Veliki broj igrača iz junorskog pogona je priključen prvom timu, jer želimo da kroz treninge i utakmice sazrevaju kao igrači i osobe. Imamo i najave dolaska nekih igrača iz drugih klubova, ali o tome ne bih želeo da govorim dok se i ne realizuju ti poslovi. Nadam se da ćemo igrati lep fudbal i da ćemo našim rezultatima, igrama i ponašanjem zaslužiti poštovanje od strane svih ostalih klubova u Srbiji koji egzistiraju mnogo duže od nas – zaključio je Đurišić.