International Federation of American Football_logo

IFAF primio Nigeriju, usvojen Strateški plan

Svetska federacija američkog fudbala (IFAF), održala je u Beču 14. kongres, gde je ispisana nova stranica istorije ovog sporta, prijemom u IFAF prve federacije američkog fudbala sa Crnog kontinenta. Nigerija je, kao prvi savez iz Afrike, priključen IFAF-u, čime je učinjen još jedan korak ka priznavanju američkog fudbala kao olimpijskog sporta.

Ukupno 58 delegata iz 34 zemlje, sa četiri kontinenta prisustvovalo je ovom Kongresu. Usled nemogućnosti predsednika Vuka Dinčića i potpredsednika Dušana Obradovića da putuju zbog poslovnih obaveza,  Srpsku asocijaciju američkog fudbala predstavljali su član Upravnog odbora SAAF Goran Nišavić i generalni sekretar SAAF Dejan Vujanić.

Povezana vest:  Igrač američkog fudbala ubio devojku pa sebe

Domaćin je bila Austrija, kao organizator Svetskog prvenstva u američkom fudbalu, a najpre se diskutovalo, a zatim su uz saglasnost svih kontinentalnih federacija i usvojeni dokumenti kojima se predviđa menjanje budućeg upravljanju i organizovanju američkog fudbala širom sveta. Tako je usvojen i od strane članova jednoglasno odobren IFAF-ov Strateški plan, koji predviđa izvršenje tranzicije iz kontinentalnih federacija, kakva je u Evropi trenutno EFAF, u organizacije pod direktnim pokroviteljstvom IFAF-a, kao krovne organizacije. Takođe, imenovana je Grupa koja će u narednom periodu biti odgovorna za izvršenje ovog Strateškog plana IFAF.

Povezana vest:  Večiti derbi otvara treće kolo Sport Klub Prve lige Srbije

Prema izvoru sa zvaničnog sajta IFAF-a, ovom kongresu prisustvovale su sledeće federacije: Argentina, Australija, Austrija, Brazil, Kanada, Kosta Rika, Hrvatska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Gvatemala, Irska, Izrael, Italija, Japan, Koreja, Luksemburg, Meksiko, Holandija, Nikaragva, Norveška, Panama, Paragvaj, Poljska, Srbija, Španija, Švedska, Tajland, Turska, SAD i Urugvaj.