youth_photo

SAAF-u stigla velika donacija od svetske federacije, youth liga izvesnost!  
 
 
Čekalo se od objavljivanja vesti, ali se čekanje konačno isplatilo – oprema je konačno stigla. Kao što je i bilo najavljeno, 300 kompleta youth opreme, stiglo je kao donacija Internacionalne federacije američkog fudbala (IFAF) u Srbiju. Posle fantastičnog uspeha prošle godine, kada je seniorska reprezentacija Srbije već u svom drugom učešću napravila ogromno iznenađenje i konačno se plasmanom u B grupu evropskih selekcija ucrtala na mapu ozbiljnih federacija Starog kontinenta, ovo je još jedan veliki uspešno završeni projekat Srpske asocijacije američkog fudbala.
– Veliku zahvalnost za realizaciju ovog projekta moramo da uputimo na dve adrese. Prva je svakako IFAF i gospodin Tomi Vajking, što su nam uopšte dali ovako vrednu donaciju i što su nas uopšte prepoznali kao asocijaciju vrednu ovakvog ulaganja. Isto tako, veliku zahvalnost zbog pomoći dugujemo ambasadi SAD, u njoj posebno gospodinu Rajanu Rolandsu, jer je njihova značajna pomoć prilikom transporta opreme takođe u velikoj meri doprinela uspešnom privođenju kraju ovog projekta – rekao je Vuk Dinčić, predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala. Reakciju zbog uspešno završenog posla dobili smo i od pomenutog člana američke ambasade, gospodina Rajana Rolandsa (Ryan Rowlands), koji je izjavio:
– Naša ambasada se ponosi što podržava razvoj američkog fudbala u Srbiji. Veoma smo zadovoljni što smo zajedno sa SAAF uspeli da donesemo opremu u Srbiju, kako bismo osnovali youth ligu od klubova širom zemlje. Srbi su odlične atlete i ne mogu da dočekam da ih vidim kako igraju na najboljim univerzitetima u SAD, pa čak i u NFL.
Kada smo prvi put pisali o ovoj vesti, naglasili smo da je prvi čovek svetske kuće američkog fudbala Tomi Vajking napomenuo da se Srbiji odobrava 300 kompleta opreme, uglavnom marke Riddell, a koja je upotrebljiva i u juniorskoj konkurenciji, što će biti sjajan preduslov i polazna osnova za razvoj mlađih kategorija.
– Kada smo aplicirali za ovaj projekat, znali smo koliku benefit možemo da dobijemo – istakao je Dinčić. – Od ogromnog značaja za budućnost američkog fudbala je osnivanje još jedne kategorije mladih igrača. Sada ćemo imati mogućnost da decu iz flega prebacimo u opremu, da ne moraju da čekaju tek da odrastu za juniorski pogon. Osim što ćemo sada moći da ponudimo znatno većem broju dece da se bavi ovim sportom i samim tim steknemo potencijal omasovljenja američkog fudbala, ključna je stvar što ćemo u narednih nekoliko godina u seniorskim timovima dobijati novu, zahvaljujući boljim uslovima, napredniju generaciju igrača.
– Posle velikog posla odrađenog po pitanju dobijanja opreme, plan je da da krenemo sa youth ligom. Po kvalitetu, ova oprema zadovoljava najviše standarde, što nam posebno znači zbog bezbednosti dečaka koji će trenirati u njoj. Zajedno sa prijateljima iz ambasade SAD odredićemo kriterijume po kojima će ova oprema biti raspodeljena klubovima na korišćenje. Oni koji žele da ulažu u razvoj omladinskog pogona imaće priliku da napreduju još više. Naša želja je da što više klubova bude motivisano da radi kvalitetno dobijanjem ove opreme. Očekujem i nove projekte, koje ćemo tokom ove godine ostvariti sa prijateljima iz svetske IFAF federacije, koji su velikoj meri prepoznali naš trud i rad  – zaključio je Dinčić.

Povezana vest:  Selektor objavio skraćeni spisak reprezentativaca