Srbija - DanskaEP 2013: Vruć šamar Danaca, greškama u poraz

Srbija – Danska 10:38 (7:8, 0:14, 0:10, 3:6)

Kretanje rezultata: 7:0 Miloš Lišanin vraćanje fambla 5 jardi, Stefan Dedić PAT. 7:2 Magnus Aleksander sejfti. 7:8 Matijas Lihauge pas 4 jarde ka Jonasu Hansenu, izblokiran PAT. 7:15 Timi Rusgard vraćanje posle izblokiranog panta 2 jarde, uspešan PAT. 7:22 Rusgard trčanje 8 jardi, uspešan PAT. 7:25 fild gol 30 jardi. 7:32 vraćanje fambla prilikom panta, uspešan PAT. 7:38 Lihauge trčanje 8 jardi, izblokiran PAT. 10:38 Dedić fild gol 30 jardi.

Vruć šamar udarili su nam Danci na startu Prvenstva Evrope B grupe, koje se održava u Milanu. Ubedljivom igrom, velikim delom zahvaljujući i greškama tima Šona Embrija, uspeli su da dođu do ubedljive pobede i već sada nas stave van konkurencije za plasman na Evropsko prvenstvo A grupe, koje bi trebalo da se igra naredne godine.
Našim reprezentativcima sada ostaje jedino da dignu glavu i pokušaju da se što je moguće bolje oporave od ovog poraza i spreme za meč sa Češkom Republikom, koji je na programu u ponedeljak, 01. septembra, od 16,30 časova. Sam opstanak u B grupi evropskih selekcija, među ekipama koje se nalaze između 7. i 12. pozicije u Evropi bio bi veliki uspeh za reprezentaciju Srbije, u sportu koji se kod nas pod opremom igra nepunih 8 godina.
Početak meča dao nam je nadu da bismo mogli da se suprotstavimo, a onda zašto ne i da pobedimo Dance. Činilo se da je to moguće, kada je Miloš Lišanin na početku meča iskoristio priliku koja se ukazala posle nespretno izvedenog snepa prilikom panta. Do žive lopte došao je pošto je bukvalno odneo protivničkog pantera, a zatim je i sproveo do end zone za tačdaun i vođstvo 6:0. Na 7:0 prednost je podigao Stefan Dedić, koji je uspešno izveo ekstra poen.
Odbrana je odrađivala odličan deo posla, pokazala još jednom da je već sada spremna za najjače evropske selekcije. Dok je defanzivna linija, zajedno sa lajnbekerima, vršila ogroman pritisak na ofanzivnu liniju i kvoterbeka Danske, defanzivni bekovi su pokupili sve što je moglo i nisu dozvoljavali da se uspostavi igra pasom.
Međutim, do problema je dolazilo kada su na terenu bili specijalni tim i napad. Timovi koji su bili zaduženi za vraćanje kikofa i panta, nikako nisu uspevali da dovedu napadu u iole ozbiljniju poziciju za početak ataka. Čak i kada bi to bio slučaj, ofanzivni deo tima je bio prilično smušen. Kako je vreme odmicalo, u želji da se dokažu na velikoj sceni, igrači su sve više grešili.
Dva puta zaredom je kvoterbek Rastko Jokić doveden u situaciju iz koje bi se i mnogo iskusniji igrači jako teško snašli. Morao je da vadi kestenje iz vatre unutar 5 jardi od svoje end zone i nije bio uspešan. Prvi put je uhvaćen u end zoni (sejfti), dok je drugi put famblirao na samo jard od najbranjenijeg dela terena našeg tima. Danci su iskoristili te dve prilike da poentiraju i dođu do vođstva 8:7. Bio je to početak sunovrata našeg tima, jer su greške počele da se ređaju kao na traci.
Nećemo nabrajati ko je sve ispuštao lopte prilikom trčanja, posle uhvaćenih pasova, izvođenja snepova, jer je takvih situacija koje su do očaja dovodile stručni štab Srbije bilo mnogo. Prva koja dovela do nove neugodne situacije, bila je kada je prilikom izvođenja panta, specijalni tim Danaca prošao kao kroz sir i izblokirao Stefana Dedića nadomak end zone. Srećom, prvi put se odlično snašao, iskoristio svoje trkačke sposobnosti da sa 5 jardi odnese loptu do 20 jardi, ali već u sledećoj prilici se dogodila ista situacija.
Ovog puta Danci su bili neumoljivi. Timi Rusgarg je bio najprisebniji, došao prvi do lopte i lako je odneo do end zone za 15:8.
Velika želja, sa kojom je ušao u utakmicu, potpuno je sputala jednog od najpouzdanijih u timu Šona Embrija. Filip Stojanović je pokušavao da hrabro pokušava da vrati kikof i pant, ali je u toj želji umeo da pretera. Njegov pokušaj da dođe do lopte prilikom vraćanja panta, rezultirao je famblom 30-tak sekundi pre kraja prvog poluvremena. Danci su došli do lopte unutar naših 20 jardi i u preostalom vremenu trčanjem Rusgarga uspeli da dođu do još jednog tačdauna.
Umesto da na veliki odmor odemo sa samo jednim tačdaunom zaostatka, situacija je bila značajno lošija. Bio je to trenutak koji je možda i prelomio utakmicu, obzirom da se naš tim u nastavku nije mogao prepoznati. Psihološki pad bio je naročito izražen u napadu, koji je sve do samog finiša teško uspevao da se odupre agresivnoj odbrani Danaca.
Sa druge strane, kada su „osetili krv“, Danci su nastavili da grizu do kraja. Naša odbrana je uspela da ih zaustavi prvi put da ne poentiraju tačdaunom, već su to učinili fild golom dugim 30-tak jardi, ali je novi tačdaun usledio posle još jedne greške našeg tima.
Najprisebniji prilikom fambla posle izvedenog snepa za pant, Danci su iskoristili da još jednom povećaju prednost, pa je u tim trenucima pretila katastrofa našeg tima.
Pas igra gotovo da nije funkcionisala, a činilo se da su jedino Pavle Plamenac i Miloš Kolibar u tim trenucima bili kadri da uhvate loptu, sačuvaju je i dođu do jardi. Ofanzivni koordinator Lens Krizin morao je da, suprotno početku utakmice, mnogo više nade položi u Mihaila Josovića, koji je bio vrlo raspoložen, ali nedovoljno da se savladaju Danci, čija je odbrana ipak mnogo čvršća od onih koje smo mogli da vidimo u C grupi evropskih selekcija.
U finišu meča, šansu je odlično iskoristio i rezervni raningbek Mihailo Novaković, koji je sa nekoliko trčanja pokazao da bi na njega moglo mnogo više da se računa u nastavku šampionata i da bi zajedno sa Josovićem mogao da bude naš veliki adut.
Ipak, njegova dobra igra i nekoliko kompletiranih pasova u finišu meča doveli su nas samo do prilike da fild golom poentiramo i učinimo ubedljiv poraz manje bolnim.
Pred stručnim štabom je sada vrlo odgovoran zadatak, da u naredna dva dana pokušaju da oporave ekipu pre svega na psihičkom planu i pripreme je za vrlo bitan duel sa Česima. Da bi opstala u B grupi evropskih selekcija, Srbija mora da pobedi bar jedan od naredna dva meča, pa je duel sa reprezentacijom Češke prva prilika za tako nešto.

Povezana vest:  PLS Jug: Ratnici ukrotili Pastuve