ivan nedeljkovic 2Pobeda nad Špancima zaostavština mlađima

Posle dva poraza u grupnoj fazi Evropskog prvenstva B grupe, reprezentacija Srbije u američkom fudbalu odigraće sa Španijom meč za peto mesto i opstanak u ovoj diviziji u subotu, od 10 sati, na stadionu stadion „Vigoreli“, u Milanu.
Jedan od najiskusnijih u redovima Srbije, sejfti Ivan Nedeljković, čiji je učinak u odbrani neprocenjiv za naš tim, nalazi razloge poraza u prva dva meča.
– Pre svega, uticalo je naše neiskustvo, a zatim i igranje na višem nivou nego što smo navikli. Ovde su došle reprezentacija koje igraju fudbal tridesetak godina, pa i do pola veka, mi smo tek u osmoj godini sa opremom. Malo nas je i trema pojela, pritisak koji smo sami sebi postavili. Već protiv Čeha, greške smo sveli na minimum, ali očigledna razlika u iskustvu između naša dva tima, dovela je do toga da na kraju oni izađu kao pobednici – rekao je popularni Džimi.
Smanjenje intenziteta rada u prethodnim danima, po Nedeljkoviću, pravi je potez selektora Šona Embrija.
– Bitno nam je bilo da skrenemo misli sa tih poraza. Naravno da nam je bilo neprijatno, cela ekipa je bila tužna, ali moramo da shvatimo da nije kraj sveta. Naredni meč sa Špancima nam je bitan, kao da igramo finale. Cilj nam je da ostanemo u B grupi, da neki drugi klinci, ako ne mi, mogu da krenu od B grupe, a ne kao mi prošle godine. To će im biti olakšavajuća okolnost, naša zaostavština njima onima koji će nas naslediti – nadahnuto govori Nedeljković.
Sjajni sejfti, koji je u duelu sa Dancima zabeležio jednu interepciju, kojom je zaustavio ozbiljan napad protivnika ispred end zone.
– Niko od nas u životu nije igrao na stadionu poput onog na kome igramo utakmice. Kada smo prvi put izašli na „Vigoreli“, svi smo bili oduševljeni i impresionirani samim zdanjem, kvalitetom podloge. Donekle je u našim glavama izgledalo kao da smo na nekom NFL meču ili Svetskom prvenstvu u sokeru. Siguran sam da ćemo vremenom da prebolimo te boljke, ali to je nešto kroz šta jednostavno mora da se prođe – smatra Nedeljković.
Posle osvajanja Evropskog prvenstva C grupe, predstojeći duel sa Špancima je verovatno jedan od onih koji će obeležiti učinak ove generacije. Nedeljković je već nekoliko puta, što uživo, što na snimcima, gledao subotnjeg protivnika.
– Duže igraju fudbal, iskustvo je na njihovoj strani, ali za razliku od priprema za prethodne mečeve sa Dancima i Česima, sada imamo konkretne i aktuelne pokazatelje gde se nalaze. Mislim da će ključ utakmice biti u fokusiranosti na meč, odlučnosti da napravimo jedan stepenik i porastemo kao ekipa na evrospkoj sceni. Ako savladamo prepreke koje sami sebi stvaramo, igrajući na ovako velikom turniru, bićemo kadri da slavimo – ističe Nedeljković.
Španija je izgubila prvi meč od Italije rezultatom 55:7, dok je Velika Britanija bila nešto ubedljivija 58:6. Džimi je svestan da takav skor Španaca može da bude kontraproduktivan po naš tim u smislu pripreme za utakmicu.
– Njihov dosadašnji učinak može da kod pojedinih igrača dovede do potcenjivanja, ali se nadam da do toga neće doći. Izvukli smo pouke, u B grupi ne smemo potceniti nikoga, prvenstveno jer svi imaju više iskustva i jedina smo repreztentacija koja je trebalo da bude potcenjena. Mislim da smo lekciju naučili. Imaju mobilnog, vrlo pokretljivog kvoterbeka, kome nije strano da izađe iz džepa i koristi svoju brzinu. To im je jedna od najboljih karakteristika. Što se napada tiče, imaju različite formacije, što može da zbuni, ali nam nije nepoznato. Mislim da ćemo biti spremni za sva njihova taktička iznenađenja i da ćemo umeti da odgovorimo na njih – zaključio je Nedeljković.

Povezana vest:  JLS 2011, Panteri srcem brane titulu!