reprezentacija-srbija-peharEP 2013
Srbija pobedom nad Španijom obezbedila opstanak u B grupi

Stadion: Vigoreli. Gledalaca: oko 150. Kretanje rezultata: 7:0 Rastko Jokić pas 34 jarde ka Marku Mariću, Stefan Dedić uspešan PAT. 14:0 Rastko Jokić pas 12 jardi ka Filipu Nedeljkoviću, Stefan Dedić uspešan PAT. 17:0 Stefan Dedić fild gol 20 jardi. 24:0 Mihailo Josović trčanje 16 jardi, Stefan Dedić uspešan PAT. 30:0 Mihailo Josović trčanje 19 jardi, Stefan Dedić neuspešan PAT.
Sjajna vest za ljubitelje američkog fudbala u Srbiji glasi – reprezentacija Srbije odbranila je status jedne od 10 najboljih ekipa u Evropi, time što je obezbedila opstanak u B grupi evropskih selekcija. Trijumfom nad Španijom u meču za 5. mesto na Evropskom prvenstvu B grupe u Milanu, ujedno i za opstanak u ovom rangu takmičenja, naš nacionalni tim uspeo je da zadrži ostvari zacrtano.
Postojala je zebnja posle dva poraza od Danske i Češke u grupi, ekipa je bila na velikom iskušenju, ali se ispostavilo da je našem timu ipak mesto u B grupi. Međutim, iako nije bilo nimalo lako odigrati utakmicu u potpuno neuobičajenom terminu (10 časova), to nije pokolebalo izabranike Šona Embrija da izađu na teren stadiona Vigoreli i pruže maksimum.
Upravo je to ono što se od našeg tima i očekivalo, da daju sve od sebe. Napad je napokon proradio, akcije su tekle kako je ofanzivni koordinator Lens Krizin samo mogao da poželi, ali je evidentno bilo da je i on promenio malo svoje prozivke, obzirom da je bilo mnogo više mesta za trčanje odličnih raningbekova našeg tima.
Potpuno je iznenađena Španija bila akcijom, u kojoj je Rastko Jokić igrao na poziciji hvatača, a posle direktnih snepova ka njemu raninbek Stefan Dedić trčao kroz sredinu protivničke linije. Taktičko iznenađenje dalo je rezultat u prvom poluvrmenu, u kojem je Dedić istrčao 73 jarde iz 6 nošenja. Španci više nisu znali odakle preti opasnost, što je omogućilo našem timu da se u potpunosti razgoropadi i maltene počisti „furiju“ sa terena.
Dok je odbrana, predvođena lajnbekerom Predragom Šćekićem (6,5 obaranja), odrađivala ono na šta nas je navikla na ovom turniru – torturu i dominaciju nad protivničkim napadom, napad je igrao sve raznovrsnije. Defanzivci su se očigledno odlično pripremili za neuobičajene formacije Španaca, koji su tik ispred kvoterbeka u prvom poluvremenu imali samo tri ofanzivna linijaša, pa se nisu dali zbuniti. Pokušaje pasa odlično su „skidali“ defanzivni bekovi, trčanja nisu imala gde da prođu. Krajnja nula Španaca, pravi je pokazatelj kakav je zid bio postavljen pred njihov napad.
Za to vreme, prvi kvoterbek Rastko Jokić, pustio je ruku. Tačdaun koji je postigao kada je sa end zonom spojio Marka Marića, doneo mu je samopouzdanje, kakvo mu je nedostajalo na prethodnim mečevima ovog šampionata Evrope. Meč je završio sa ukupno prebačenih 207 jardi, uz 2 tačdauna (20-14) i jednu intersepciju. Za njegovu sigurnost zaslužna je i ofanzivna linija, koja je u prethodna dva meča dozvolili da 6 puta bude sekovan, dok Španci nisu uspeli da mu priđu.
Drugi tačdaun koji je uhvatio Filip Nedeljković, na ovom meču najčešća meta kvoterbekova Srbije (5 hvatanja za 77 jardi, 1 TD), bio je jasan znak da meč ide u smeru koji smo samo mogli da poželimo. Malobrojna ekspedicija navijača pristigla iz matice, bila je oduševljena onim što su naši reprezntativci prikazivali na terenu. Nedeljkoviću su podršku, a Jokiću opcije pružali najčešće Pavle Plamenac i Miloš Kolibar, koji su uhvatili po četiri dodavanja.
Do velikog odmora, imali smo priliku da još jednom uđemo u end zonu protivnika, ali nije bilo dovoljno vremena da se to i uradi. Naime, pet sekundi pre kraja druge deonice, naš tim se našao na 3 jarde od end zone, ali pokušaj brzog pasa nije uspeo, pa je Stefan Dedić preuzeo odgovornost i 2 sekunde pre kraja pogodio fild gol za vođstvo 17:0.
Treća deonica bila je prava rapsodija „orlova“, koji su izdominirali. Rezultat je mogao da bude i ubedljiviji, ali je nekoliko tačdaunova poništeno zbog kazni naših igrača prilikom pokušaja blokiranja. Svoju kvotu od tri tačdauna po takmičenju, raningbek Mihailo Josović ispunio je upravo u tom delu igre, kada je sa dva utrčavanja u end zonu postavio i konačan rezultat i overio trijumf našeg tima.
U poslednjem periodu, nije bilo poena, a prava je šteta što mlađani kvoterbek David Hanomihi-Lukić, koji je često menjao poziciju sa Jokićem, nije uspeo da kompletira neki pas za tačdaun. Za tako nešto bilo je više prilika, ali nekoliko odličnih lopti koje je on poslao, hvatači su na volšeban način ispuštali.
U finišu meča, kada je konačan ishod bio izvestan, trener Embri je sa svojim pomoćnicima na teren poslao nekoliko mladih igrača, a sa terena povukao nosioce igre, kako u fazi odbrane tako i u napadu. Ni sa mlađarijom u igri, Španci nisu bili ni blizu postizanju poena.
Na kraju, naš tim je podigao i utešni pehar, namenjen petoplasiranoj ekipi. Obzirom na značaj koji ima naš opstanak u B grupi, za američki fudbal u Srbiji svakako nije „utešni“, jer je još jednom dokazano da prošlogodišnji uspeh nije bio slučajan i da je našem timu zapravo mesto u B grupi evropskih selekcija.
Na našoj zvaničnoj facebook strani, možete pogledati galeriju kako sa meča Srbija – Španija (UTAKMICA iliZAGREVANJE), tako i sa ostalih mečeva.

Povezana vest:  Oklopnici na prijemu kod ministra Udovičića