IVAN STEVIC I ESAD HASANOVIC DESNOEsad Hasanović pobedio na trci „Velika nagrada Moskve“

Srpski profesionalni biciklista Esad Hasanović član profi tima „Partizan Srbija“ osvojio je prvo mesto na u trci kategorije 1.2 za svetske bodove „Velika nagrada Moskve“ voženoj na čuvenoj olimpijskoj stazi Krilatsko u Moskvi.

U konkurenciji blizu 100 biciklista, od kojih je samo oko 30 završilo veoma tešku trku, Hasanović je na stazi do 150 kilometra postigao vreme3:41,46 časova (prosek 38,7 km na čas). Osvojio je i 40 bodova za rang listu. Na cilju je bio tri sekunde brži od  Valerija Valinina (tim Moskva), dok je treći stigao Anton Vorobev (Moskva) sa 14 sekundi zaostatka. Na sedmo mesto plasirao se srpski profesionalac u „Partizan Srbiji“ Ivan Stević sa 3,36 minuta zaostatka, dok je 12. bio beloruski internacionalac u crno beloj ekipi Jauhenij Sobal sa 4,18 minuta zaostatka.

Povezana vest:  Đurđiću osma uzastopna titula

U tri jednodnevne trke u Moskvi kategrije 1.2, srpski biciklisti su osvojili dva prva, jedno peto i jedno sedmo mesto i ukupno  96 bodova!Žolt Der je pobedio u trci „Kup gradonačelnika“ 1. maja i zaradio 40 bodova, Ivan Stević je bio peti u trci „Memorijal Oleg Djačenko“ 2. maja i dobio je deset bodova, a u trećoj trci Hasanović je pobedio i osvojio 40, a Stević za sedmo mesto šest bodova!

– Ne mogu još da verujem, presrećan sam zbog ove pobede – rekao je Esad Hasanović, koji je i lane na početku sezone iznenadio biciklistički svet osvajanjem drugog mesta na trci „Trofej ZSSDI“ u Trstu. – Kada je posle samo deset kilometra došlo do prvog bega, kolebao sam se da li da im se priključim, bilo je, tako mi se činilo, još rano. Međutim, beg je bio ozbiljan, ušao sam u grupu od šest vozača i pokazalo se da je takva odluka bila dobra…

Povezana vest:  Marko Stanković pobedio u petoj etapi na trci “Vuleta Čiapas” u Meksiku

Grupa je imala 2,30 minuta prednosti oko stotog kilometra, da bi u finišu trke, ostala samo četvorica. Sobal je probao da se preseli kod Hasanovića, došao je na 20 sekundi, ali mu je, tada, pukla guma. U vodećoj grupi, uz Hasanovića, bila su dva ruska biciklista i jedan Belorus, koji je, međutim, na nekoliko kilometra pre cilja otpao…

– Znao sam da nemam šta da tražim u sprintu, pa sama na 500 metara „skočio“ – pričao je Hasanović posle trke. – Iznenadio sam se i sam odakle mi snaga. Ostavio sam Rusa toliko da je dobio drugo vreme…

I Ivan Stević se dokopao prvih bodova u sezoni, stigao je sedmi  a moglo je i bolje da nije imao peh:

Povezana vest:  Borisavljević oko 30. mesta na juniorskoj „Trci mira“

– Dobro smo kontrolisali trku kada je Hasanović otišao i velike zasluge imaju i Žolt Der i mladi  Nikola Kozomara – dodao je trener „Partizan Srbije“ Dušan Banović. –  Stević je imao defekt u samoj završnici, svoj točak dao mu je Kozomara i potom je odustao, baš kao i umorni Žolt Der. Da nije bilo kvara mislim da bi i Stević imao plasman bolji za nekoliko mesta. Ali, i ovako smo prezadovoljni, domaćinima smo „uzeli“ mnogo bodova ali i dosta evra iz nagradnog fonda.

Biciklisti srpskog profi tima „Partizan Srbija“ učestvovaće od 6. do 10. maja na etapnoj trci „Pet krugova oko Moskve“ (kategorija 2.2). Uz ekipe koje su vozile tri jednodnevne trke, priključiće se i selekcije iz Nemačke i Kazahstana i očekuje se preko 120 biciklista.