predstanici organizatora sa Gioranom Kreclovicem u srediniJubilarna 50. trka „Kroz Srbiju“ 2010: dugačka, teška i sa dobrom konkurencijom!

 

Jubilanra 50. trka „Kroz Srbiju  u kategoriji 2.2 za svetske bodove„ održaće se ove godine od 14. do 19. juna, imaće stazu podeljenu u šest etapa i ukupno 1.073 kilometra što je osma najduža trka u istoriji (najduža je bila trka 1998. 1.365 km), biće teška sa pet brdskih ciljeva od toga dva prve kategorije  u petoj etapi Zlatibor – Pale (Sljemeč 1.300 metra i Ravna Romanija 1.200 metara) i očekuje se izuzetna konkurencija. Najavljen je dolazak Estonca Jana Kirsipua, četvrostrukog pobednika etapa na „Tur de Fransu“, Nemca Roberta Bartka olimpijskog i svetskog šampiona na pisti i Italijana Alberta Elija koji je 11 dana nosio žutu majicu na „Turu“. Među učesnicima su i Bugarin Pavel Šumanov pobednik trke „Oko Bugarske“,  Hrvat Radoslava Rogina trostruki pobednik trke „Putevima kralja Nikole“  i četiri srpske zvezde – Ivan Stević, Nebojša Jovanović, Esad Hasanović i Žolt Der…

– Predsednik Organizacionog odbora je ministar za omladinu i sport Srbije Snežana Samardžić Marković, a  u odboru su još dva minstra – unutrašnjih poslova Ivca Dačić i za ekonomiju Mlađan Dinkić, što svedoči o velikom ugledu ove manifestacije – istakao je na konferenciji za medije u Palti federacije zamenik ministra omladine i sporta Srbije Goran Kreclović. – Nadamo se i da će srpski biciklisti na ovoj trci uspeti da osvoje svetske bodove i tako naprave korak bliže Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Povezana vest:  TRKA KROZ FRANCUSKU 2011, Endi Šlek preuzeo vođstvo

Direktor organizacije trke Ljubomir Živanović se zahvalio minstarstvima za sport i omladinu i za ekonomiju na podršci, istakavši da se sedmu godinu uzastopno trka vozi pod sloganom „Turizam i bicklizam zajedno“ i da je ove godine posvećena banjama Srbije – Gamzigradskoj banji, Vranjskoj banji, Vrnjačkoj banji i Zlatiboru a veliku pomoć u organizaciji pružile su i pogranične policije Srbije i BiH, Carina Srbije i Carina BiH i MUP Republike Srpske.

– Sa nama je i Turistička organizacija Srbije i želimo da i ove godine pošaljemo u svet lepu sliku o Srbiji – rekao je u pozdravnoj reči Ljubomir Živanović, zahvalivši se i sponzorima –  Sosijete ženeral banci (plava majica), Pošti Srbije (zelena majica), kompaniji BPM – Festina (zvanični merilac vremena), Prolom vodi (zvanično piće trke), firmi Boksit AD Milići, kompaniji Inform – zastupniku „Garmina“ za Srbiju i medijskom sponzoru RTS. – Po tradiciji, sa nama su u organizaciju uključeni i gradovi etapna mesta, bore se i za veliki pehar trke „Krozu Srbiju“ za najboljeg organizatora a poslednje tri godine ga je osvajalo Vranje.

Povezana vest:  Hasanović rekorder u vožnji na valjcima u Kupu Beograda

Trka će biti veoma interesantna i neizvesna, direktor i  nekadašnji olimpijac Aleksandar Milenković, smatra da, bez obzira na jaku konkurenciju, srpski vozači imaju izgleda da nadmaše prošlogodišnje drugo mesto Žolta Dera u generalnom plasmanu.

– Mislim da Ivan Stević i Nebojša Jovanović uz pomoć suvozača iz dve selekcije koliko će ih biti iz Srbije na trci, mogu da se umešaju u borbu za pobedu u etapi ali i mesto na podijumu na kraju trke u Rumi – uvern je Milenković. – Trka je tako koncipirana da će biti prilika i za sprintere i za brdske vozače. Imamo 18 prolaznih i pet brdskih ciljeva.  Nagradni fond je oko 18.000 evra i to je dodatni motiv da učesnici daju sve od sebe.

Povezana vest:  Stefan Jovanović i Dario Nimčević slavili u trci „Apatinske ribarske večeri“ za Ligu Srbije

Pale su drugi put domaćini etape, a zamenik načelnika ove opštine Nenad Vuković je obećao da će se ozbiljno uključiti u borbu za pehar za najboljeg organizatora.

Direktor organizacije Ljubomir Živanović uručio je Žilu Verseju, jednom od direktore Sosijete ženeral banke zelenu majicu koju će sponzorisati ova ugledna bankarska kuća, a Ivana Popović predstavik Sosijete ženeral banke je naglasila:

– Već četiri godine smo uključeni u organizaciju trke „Kroz Srbiju“ koja ima dugu tradiciju i posebno nam je drago što ćemo biti sa biciklistima i za jubilej. Sport učvrščćuje veze među ljudima i nadamo se da će učesnici poneti lepu sliku o Srbiji…

Trka startuje 14. juna prvom etapom od Beograda (Mladenovca) do Zaječara, druga etapa je 15. juna Zaječar (Knjaževac) – Vranje (Vranjska banja), treća etapa je 16. juna Vranjska banja – Vrnjačka banja, četvrta etapa je 17. juna Vrnjačka banja – Zlatibor, peta etapa je 18. juna Zlatibor – Pale i šesta etapa je 19. juna Pale (Milići) – Ruma.