Lance Armstrong 2012

Hauman razočaran ponašanjem Armstronga

Generalni direktor Svetske anti-doping agencije (WADA) Dejvid Hauman izjavio je danas da je razočaran što se biciklista Lens Armstrong nije izvinio zbog skupih i dugih parnica pre nego što je priznao da je koristio nedozvoljene supstance. 
Armstrong je doživotno suspendovan u oktobru 2012. godine i oduzeto mu je sedam titula na Tur d’Fransu pošto je te godine priznao da je koristio doping. On je pre toga u raznim parnicama i sudskim procesima godinu dana negirao da je uzimao zabranjene supstance. 
-On je bio u stanju da pobedi sistem sredstvima i načinima tako da drugi ljudi budu njegovi saučesnici. Ne govorim samo o njegovoj ekipi, već je to bilo čisto nepoštovanje pravila. Mislim da se tako nešto više nikada neće dogoditi – rekao je Hauman za agenciju Asošiejted pres. 
-Potrošili smo mnogo vremena i mnogo novca. Bilo je mnogo uzaludnih parnica i nećemo dobiti kompenzaciju. Čak nam se nije ni izvinio, što je za žaljenje – dodao je on. 
Hauman je naveo da bi igrači američke profesionalne hokejaške lige (NHL) i američke fudbalske lige (NFL) morali da promene svoje stavove prema testiranjima na doping i da bi profesionalni fudbalski klubovi morali da imaju dobru saradnju i komunikaciju sa Svetskom fudbalskom federacijom (Fifa) i kontinentalnim konfederacijama. 
-NFL ima pomalo problema sa kolektivnim ugovorima igrača, koji im ne dozvoljavaju napredni anti-doping program kojim su podvrgnuti takmičari u Mejdžor bejzbol ligi. Mislim da igrači moraju da promene stavove po tom pitanju – rekao je on. 
Portparol Udruženja NFL igrača Džordž Atala ne slaže se sa mišljenjem čelnika WADA. 
-Znamo da WADA mora da demonizuje sportiste i sindikate kako bi ostala relevantna. Naši kolektivni ugovori po pitanju dopinga su jaki i pošteni“, rekao je Atala. 

Povezana vest:  Tiralongo pobednik 19. etape Trke oko Italije