kINA2010Žolt Der 46. u prvoj etapi trke „Oko jezera Ćinghui“ u Kini

 

Srpski profesionalac Žolt Der, član ekipe „Partizan Srbija“ osvojio je 46. mesto u prvoj etapi trke 2. HC kategorije „Oko jezera Ćinghu“ u Kini voženoj na stazi od 170,8 km na nadmorskoj visini od preko 3.000 metara. Der je imao 5,19 minuta zaostatka iza pobednika Radoslava Rogine (Hrvatska, Loborika) koji je stazu prešao za 3:52,50 časova. Drugo i treće mesto u sprintu osvojili su Amerikanac Rejner Kil član profi tima Dželi Beli i reprezentivac Kine Jiang Kun.

Povezana vest:  Jovan Zekavica za jedno mesto ostao bez svetskih bodova u Solnoku

U vremenu Dera kroz cilj su prošli na 68. mestu Ivan Stević i na 81. mestu Nikola kozomara, dok je na 119. mestu u konkurenciji 141 vozača etapu završio Esad Hasanović sa 13,15 minuta zaostatka.

– Veoma teška etapa, uz izuzetnu prosečnu brzinu od 44 km na čas- komentar je sportskog direktora „Partizan Srbije“ Dušana Banovića, čiji je asitent nikola Jakovljević. – Svetislava Blagojevića, našeg petog člana, uhvatila je „vremenska rampa“ jer je stigao na cilj sa većim zaostatkom od propisanog i to je veliki hendikep da ovako rano ostanemo bez jednog bicikliste.  Bilo je i veoma toplo za ovu nadmorsku visinu, a već počinju da se osećaju i posledice nedostatka vremena za aklimatizaciju. Ali, idemo dalje, trka je dugačka i sada ćemo tražiti dobre rezultate i plasmane u etapama.

Povezana vest:  Nenad Gligorijević i Nebojša Sremac šampioni Srbije

Druga, od devet, etapa, voziće se 18. jula na stazi od 95 km od Tongrena do Ksunhue. Start je na oko 2.500 metara, potom će se karavan spustiti na 2.300 metara i na toj nadomrakoj visini biciklisti će voziti 43 kilometra da bi se, zatim, za 13 kilometra popeli na 3.300 metara  i na kraju će se za 40 kilometra spustiti na cilj na 1.900 metara.

Povezana vest:  VUELTA 2012, Degenkolb pobednik pete etape Vuelte, Rodriges i dalje vodi