marko zivanovic nikola jakovljevic nebojsa popov aleksandar mitic i branislav pesic s levaU subotu i nedelju 28. i 29. avgusta u Beogradu Šampionat Balkana „Trofej Beograda – Velika nagrada Agrobanke“

 

Biciklistički savez Beograda, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Ministarstva omladine i sporta Srbije i uz saradnju sa BS Srbije i gradskim beogradskim opštinama Stari grad, Surčin, Barajevo, Vračar, Novi Beograd, Lazarevac, Voždovac, Zemun, Rakovica, Palilula…  organizovaće u subotu i nedelju juniorski i kadetski Šampionat Balkana „Trofej Beograda – Velika nagrada Agrobanke“.

– Dolaze nam u goste veoma kvalitetne selekcije Bugarske, Makedonije, Rumunije, Grčke, BiH i Slovenije, očekujemo i Tursku kojoj je poslat poziv ali se nisu još prijavili – istakao je u pozdravnoj reči na konferenciji u medija centru SOS kanala predsednik Biciklističkog saveza Beograda Nebojša Popov. – Zahvaljujemo se na pomoći beogradskim opštinama, posebno Barajevu, Surčinu i Sopotu, na čijim teritorijama tradicionalno biciklisti organizuju trke. Veliku podršku imamo od predsednice opštine Barajevo Branke Savić, koja je i predsednik Organizacionog odbora Šampionata Balkana, kao i od Vladana Janićijevića, predsednika Opštine Surčin, jer će se prva trku na hronometar u subotu voziti na na izvanrednoj stazi u Bojčinskoj šumi!

Povezana vest:  Der četvrti u Brčkom u prvom delu trke „Banjaluka – Beograd“

Žutu majicu darovaće tradicionalni sponzor ove manifestacije Agrobanka, najstarija domaća banakarska institucija:

– Agorbanka, kao ugledna domaća banka, mnogo pomaže domaćem sportu, bili smo i uz fudbalere Partizana i Crvene zvezde, kao i FS Srbije, a uz bicikliste smo jer mislimo da je dobro ulagati u mlade sportiste koji se bave veoma zdravim  sportom – naglasio je Branislav Pešić, član IO Agrobanke.

Organizatorima su pomogle i firme, kao je naglasio generalni sekretar BS Beograda Ranko Marić, veliki prijatelji biciklističkog sporta: AMSS, Albo, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom, Dom zdravlja Ristić, BAS, Banem, GSP, Beograd put, Kola Kola i Beogradski sajam.

– Svakako, očekujemo medalje od članova naših reprezentacija, a najveće rivale imaće u Bugarima i Slovencima – rekao je direktor juniorske Balkanijade Nikola Jakovljević. – Staze su izvanredne, na hronometar će se voziti na novom asfaltu u Bojčinskoj šumi, a drumska trka je na stazi koja bi mogla da ugosti i učesnike šampionata sveta …

Povezana vest:  Srbija bez profi ekipe ove godine, Partizan počinje stvaranje novog tima

Marko Živanović, direktor kadetske Balkanijade istakao je da je konkurencija na Prvstvu Balkana izuzetno jaka i da očekuje veliku borbu za trofeje i žutu majicu Agrobanke:

– Naši vozači su u krugu favorita, ipak dobro poznaju staze, naročito za drumski šampionat jer se na njoj svake godine vozi nekoliko domaćih trka..

Mladi vozač Partizana, kadetski reprezentativac Aleksandar Mitić obećao je:

– Dobro znamo stazu, na bojimo se jake konkurencije i trudićemo se da osvojimo medalje…

Konferenciji za medije prisustvovao je i generalni sekretar BSS Petar Rokvić, mladi trener profi ekipe „Partizan Srbija“ Dušan Banović i brojni novinari i prijatelji biciklizma.

Staza za hronometra u Bojčinskoj šumi je 18,6 km za juniore i 9,2 km za kadete i start je u 11 časova. Juniorska drumska trka voziće se u nedelju od 10 časova i start je kod Spomen parka u Jajincima, a cilj posle 91,2 km na vrhu Avale. Mladi biciklisti proći će kroz Ripanj i deo ovog naselja Timočki kraj kroz koji prvi put ide staza, potom preko Gumčevog brda, Barajeva, Manića, Sopota, Ralje do vrha Avale.

Povezana vest:  TRKA KROZ FRANCUSKU, Svi rezultati naknadnih antidoping testova negativni

Kadeti će voziti od Jajinaca preko Trešnje, Ralje, Đurinaca, Ralje, Trešnje, podnožja Avale do vrha Avale i staza je 65 km.

Selektor Saša Gajičić odredio je ovaj juniorski sastav: Đorđe Stevanović, Marko Bogdanović, Miloš Stojanović, Lazar Erić, Marko Danilović i Uroš Jovanović. Pošto naši mladi olimpijci Lazar Jovanović, Filip Pavlović i Aleksa Veličković dolaze u petak iz Singapura, moguće su i promene u sastavu…

Vođa kadetske ekipe je Marko Nikićijević a na listi reprezentativaca su Miloš Borisavljević, Stefan Stefanović, Marko Polumirac, Luka Samardžić, Aleksandar Mitić i Luka Kotur.

Prošle godine u Tekirdagu u Turskoj, na Šampionatu Balkana, srpski junior Nikla Stefanović osvojio je bronzu u vožnji na hronometar. Nikola Kozmara okitio se srebrom, Jovan Zekavica bronzom u drumskoj trci.