kontadur_schlek_tour_de_france_2010Kontador dopingovan i suspendovan

 

Trostrukog osvajača Tur de Fransa Alberta Kontadora suspendovala je Međunarodna biciklistička federacija (UCI) nakon pozitivnog doping nalaza. U urinu proslavljenog španskog bicikliste pronađena je „mala koncentracija“ zabranjenog stimulativnog sredstva klenbuterola, potvrdila je Svetska antidoping agencija (WADA), tačnije laboratorija u Kelnu. Nedopušteno sredstvo, često se koristi u sportovima snage, a pronađeno je u uzorku kojeg je Kontador dao 21. septembra, odnosno za vreme prestižne francuske trke.

UCI objašnjava da je sredstvo u Kontadorovom uzorku „400 puta manje od onog koju WADA-ina antidoping laboratorija moraju detektovati“, ali i dodaje da je biciklista „privremeno i službeno suspendovan“ budući da su i A uzorak i B uzorak dokazali prisutnost zabranjene supstance.

Povezana vest:  Jovana Crnogorac 22. u Vorokliniju

Dokaže li se da je Kontador pokušao na nedozvoljen način da pobeđuje, svetski biciklizam će doživeti velik udarac. Iako ima tek 27 godina, Španac je, u svakom slučaju, najbolji biciklista svoje generacije čije su pobede gledane kao izlazak sporta iz ralja dopinga.

Hoće li ili ne Kontadoru biti oduzeta pobeda sa poslednjeg Tura iz UCI-ja nisu potvrdili. Jasinto Vidarte, Kontadorov PR, putem saopštenja je poručio da je jedini mogući način na koji je biciklista u telo mogao uneti klenbuterol – prehrana:

Povezana vest:  Veličković oko 50. mesta na jurnskoj trci mira“

-Do sada konsultovani eksperti složili su se da je u pitanju slučaj zaražene hrane, pogotovo zato što je Kontador prošao nebrojene doping testove za vreme Tur de Fransa. Budući i da je toliko mala količina uočena, mora da se isključi namera namernog unošenja.

Dejvid Hovman, WADA-in direktor, nije želeo da govori konkretno o ovom slučaju, ali je naglasio da i najmanja nepravilnost može dovesti do suspenzije sportiste i dodao:

Povezana vest:  Kraljevčani na čelu trening trke

-Činjenica je da je laboratorija ovo otkrila. Ne postoji limit prema kojem se istraga ne bi nastavljala. Klenbuterol je u opticaju već 20 ili 30 godina, dakle, nije reč ni o čemu novom.

Kontador je u julu osvojio svoj treći Tur u poslednje četiri godine (2007, 2009, 2010.). Slavio je ispred Andija Sclecka sa 39 sekundi prednosti. U bogatoj karijeri ima i pobede sa Vuelte (2008.) i Điro d Italije (2008.).