alberto_contador_winner_2010_tour_de_france_andy_schleck_denis_menchov_podiumKontador traži zamrzavanje vlastitih uzoraka

 

Trostruki pobednik Tour de Francea, Španac Alberto Kontador, zatražio je u subotu od biciklističkih vlasti da zamrznu uzorke njegove krvi i urina kako bi u budućnosti mogao da dokaže svoju nevinost.

U četvrtak je, podsetimo, objavljeno kako su u Kontadorovim A i B uzorcima, uzetim tokom ovogodišnjeg Toura, pronađene manje količine zabranjenog sredstva klenbuterola zbog čega je automatski suspendovan.

Povezana vest:  Jovana Crnogorac 13. u Lilehameru

Španac sada traži da se uzorci zamrznu sve dok ne napreduje tehnologija koja bi mogla da potvrdi da nije pokušavao do pobeda da dođe na nedozvoljen način. Kontador se i dalje drži priče da je za pozitivan doping nalaz krivo kontaminirano meso koje je pojeo, a odbija nagađanja kako se služio transfuzijom vlastite krvi kako bi dobio energiju uoči teške planinske etape.

Povezana vest:  GIRO D'ITALIA 2012, Australijanac Gos pobednik treće etape "Ðira"

U međuvremenu je predsednik Međunarodne biciklističke federacije Pat MQuaid pozvao špansku vladu da krene u oštriju borbu protiv dopinga jer je u poslednjih nekoliko dana čak četvoro španskih biciklista suspendovno zbog sumnje u korištenje nedozvoljenih supstanci.