kavendis_tour_de_franceTOUR DE FRANCE 2010

 

Druga uzastopna pobeda Kevendiša

 

Britanac Mark Kevendiš pobednik je šeste etape biciklističke Trke oko Francuske, koja je danas u dužini od 227,5 kilometara vožena od Montražija do Genjona.

Jednom od najboljih sprintera sveta to je bila druga uzastopna pobeda na ovogodišnjem Turu, pošto je trijumfovao i u jučerašnjoj petoj etapi. Prošle godine, Kenediš je dobio šest etapa na Trci oko Francuske.

Vođstvo u generalnom plasmanu zadržao je Švajcarac Fabijan Kanćelara, sa prednošću od 20 sekundi u odnosu na drugplasiranog Britanca Džerenta Tomasa. Treći je Australijanac Kardel Evans, koji za vodećim zaostaje 39 sekundi.

Povezana vest:  Srbi pregrmeli planine u Meksiku, Der 11. u petoj etapi!

Današnja etapa bila je najduža na ovogodišnjoj trci, a kao kao i jučerašnja rešena je u masovnom sprintu. Scenario je bio isti kao juče i najveći deo posla u finišu obavio je Kevendišov klupski kolega Mark Renšou.

On je izvanrednom vožnjom držao pod kontrolom Amerikanca Tajlera Fafara i Italijana Alesandra Petakija, da bi se na oko 200 metara pre cilja sklonio i omogućio Kevendišu da 12. put u karijeri ostvari etapnu pobedu na najprestižnijoj svetskoj trci.

Više od 200 kilometara u vođstvu su bili Matije Perže, Sebastijan Lang i Riben Peres. Njima su se posle stotog kilometra pridružili Antoni Šatero i Dimirtij Šampion, ali ih je glavna grupa stigla desetak kilometara pre cilja.

Povezana vest:  Esad Hasanović startovao pobedom

Kao što se i ocekivalo, današnja ravničarska etapa nije donela nikave promene u generalnom plasmanu, ali bi to moglo da se dogodi sutra, kada je na programu prva brdska etapa, koja će u dužini od 166,5 kilometra biti božena od Turnusa do Station de Rusea.

Rezultat šeste etape: 1. Mark Kevendiš (V. Britanija, Kolumbija) 5:37,42 2. Tajler Farar (SAD, Garmin) 3. Alesandro Petaki (Italija, Lampre) 4. Robi Mekiven (Australija, Kaćuša) 5. Džerald Siolek (Nemačka, Milram) 6. Sebastijan Turžo (Francuska, Telekom) 7. Hoakin Hose Rohas (Španija, Kase Deparnje) 8. Boason Edvald Hagen (Norveška, Skaj) 9. Robert Hanter (Južna Afrika, Garmin) 10. Tor Hushovd (Norveška, Serveljo) svi u vremenu pobednika

Povezana vest:  Aleksa Marić pobedio na krosu „Fruškogorca"

Generalni plasman 1. Kanćelara 28:37,30 2. Tomas +20 3. Evans +39 4. Rajder Hesjedal (Kanada) + 46 5. Silvan Šavanel (Francuska) + 1,01 6. Endi Šlek (Luksemburg) + 1,09 7. Hushovd +1,16 8. Aleksandar Vinokurov (Kazahstan, Astana) +1,31 9. Alberto Kontador (Španija, Astana) +1,40 10. Jirgen Van den Brek (Belgija, Omega) +1,42