balkanski sampion ivan stevicIvanu Steviću ukinuta suspenzija

 

 

Ivanu Steviću, olimpijcu profi tima Partizan Srbija, ukinuta je supenzija koju mu je Disciplinska komisija BS Srbije izrekla 11. oktobra ove godine, a odluku su potvrdili i članovi Upravnog odbora BS Srbije na sastanku u Beogradu. Stević je bio suspendovan dok je trajao postupak koji je vodio BS Srbije po zahtevu Međunarodne biciklističke unije (UCI) koja je Steviću zabranila učešće na Šampionatu sveta u Melburnu prošlog meseca i zahtevala od BSS da retroaktivno kazni Stevića i da poništi sve njegove rezultate u periodu od 17. septembra 2008. do 17. septembra 2010.

Disciplinska komisija BSS je diskvalifikovala sve Stevićeve rezultate u tom periodu i potvrdila zabranu takmičenja od 17. septembra 2008. do 17. septembra 2010. prema odluci Suda za arbitražu u sportu u Lozani, što praktično znači da u novoj sezoni Stević može da vozi. Stević mora da vrati u skladu sa propisima Ministarstva omladine i sporta Srbije i sve stipendije koje je primio u periodu dok je imao zabranu takmičenja.

– Prihvatili smo sve odluke Disciplinske komisije BSS a dobili smo potvrdu i od Međunarodne biciklističke unije  – UCI da se i oni slažu sa njima tako da je, sa te strane, slučaj, nadamo se konačno završen. Primili smo i rešenje od Ministarstva omladine i sporta Srbije u kom se traži vraćanje stipendija u roku od sedam dana – rekao je predsednik BSS Dragan Dostanić. – Tražićemo pismeno od Ivana Stevića da vrati taj novac, jer BSS ne sme da koristi budžetska sredstava za takve namene. Međutim, zatražili smo i razgovor u Ministarstvu omladine i sporta da vidimo koji je to iznos i da li može da se produži rok za vraćanje. Sporno je u zahtevu da se traži da se vrate celokupni iznosi stipendija sa kamatom, uključujući i ono što je prilikom isplate već dato kroz porez državi. Taj novac Stević nije primio, on je vraćen i nije logično da traže da ga vrati još jednom.

Povezana vest:  Testiraj svoje granice na mauntinbajk trci "Tri strane Kopa"

Ivana Stevića je Italijanski olimpijski komitet (KONI) kaznio u septembru 2008. (pošto je posle četiri godine zaključio istragu iz 2004.) doživotnom zabranom takmičenja, jer je navodno naš olimpijac bio umešan u aferu „Oil for drags“ kada je osuđen italijanski doktor Santućone i još desetak trenera i takmičara zbog „posedovanja, korišćenja i prodaje nedozvoljenih preparata i poseta dr Santućoneu“. U hotelskoj sobi, koju je Stević delio sa još tri vozača tima, pronađeni su nedozvoljeni preparati u policijskoj raciji 2004. dok je ekipa bila na trci. Stevića i njegov tadašnji klub policija nikada nije obavestila o raciji, niti je, pošto je 2005. otišao da vozi u SAD, ikada dobio pozive za saslušanje u Italiji. Normalno je vozio, pobedio na B šampionatu sveta u Kejptaunu 2007. i kvalifkovao se za OI u Pekingu (UCI i MOK nisu nikada osporili njegovo učešće) i u etapi na trci ekstra kategorije u Džordžiji, učestvovao na OI u Pekingu i KONI nikada ni preko institucija (UCI, BSS…) nije pokušao da ga kontaktira.

Stević se žalio Sudu za arbitražu u sportu i u martu 2009. je proces zaključen nagodbom – poništenjem odluke o doživotnoj zabrani takmičenja. Steviću je, od svih optužbi ostala jedna „za posedovanje sa namerom da koristi nedozvoljene preparate“ i presuda KONI je preinačena na dvogodišnju zabranu takmičenja samo u Italiji od 17. septembra 2008. do 17. septembra 2010. Advokati Stevića su tada rekli da je ovom nagodbom sve završeno i da se „UCI neće oglašavati po ovom predmetu“.

Povezana vest:  Nibali pred trijumfom

UCI se, potom, stvarno, nije oglašavao sve do Šampionata sveta, skoro dve godine posle presude!? Stević je normalno vozio i takmičio se na trkama na kojima su bili i komesari UCI, pobeđivao i peo se na postolje, osvojio titulu šampiona Balkana, pobedio u etapi na „Oko Bugarske“…U celom ovom slučaju ima mnogo pitanja za UCI, ali i za srpski ADAS (kako može retraoktivno da se pokreće postupak i takmičar kažnjava dva puta za isti prekršaj pogotovo jer je kaznu je već odležao, zašto se poništavaju rezultati na svim domaćim i inostranim trkama a kažnjen je samo zabranom takmičenja u Italiji, zašto UCI nije ranije obavestio BSS i ADAS o problemu nego je čekao Šampionat sveta, kako je Stević normalno vozio dve godine i učestvovao na trkama pod patronatom UCI, zašto mu je bilo zabranjeno da vozi na SP u oktobru ove godine a kazna mu je istekla 17. septembra…) a veoma malo odgovora. Odgovor traži i formulacija u rešenju Ministarstva omladine i sporta Srbije o vraćanju stipendija gde se nigde ne spominje da je presuda Suda za arbitražu u sportu u Lozani  „dvogodišnja zabrana takmičenja u Italiji“, već se koristi formulacija „dvogodišnja zabrana“ što je suštinska i pravno – formalno ogromna razlika iz koje mogu da proisteknu ozbiljne posledice. Izgleda da su se kola, na ovom pravno birokratskom putu punom krivina, slomila samo na Steviću…

Povezana vest:  Za vikend finale “Školske lige Novog Sada u biciklizmu”

Biciklistički savez Srbije će pomoći Biciklističkom klubu Metalac iz Kraljeva čije su prostorije oštećene u zemljotresu i koje se trenutno saniraju, nabavkom opreme i materijala. Sa zadovoljstvom je, na sastanaku UO BSS, prihvaćena i informacija o ugovoru sa Vojskom Srbije o korišćenju autodroma Beranovac za treninge i takmičenja. Prihvaćen je i izveštaj Alana Volhutera, trenera koji je od 8. aprila do 8. oktobra bio angažovan u Srbiji u programu „Olimpijska solidarnost“, ali će ga razmatrati i Stručna komisija BSS i izjasniti se o njemu.

Članovi UO BSS su obavešteni i o sastanku Stručne komisije BSS na kome je razmatran program za narednu godinu i podržan klub Partizan  koji želi i da dogodine ima profi ekipu u kojoj bi se okupili svi potencijani reprezentativci i kandidati za OI u Londonu 2012.

Usvojen je izveštaj selektora Radiše Čubrića sa SP u Melburnu u oktobru ove godine, u kome je istaknuto da su postignuti bolji rezultati nego na SP u Mendrisiju 2009. ali da je moglo i bolje da je Esad Hasanović u drumskoj trci prihvatio savete i sugestije selektora. Trku je završio Žolt Der na 99 mestu, Hasanović je bio 40. u vožnji na hronometar, a Jovan Zekavica 87. u drumskoj trci za vozače do 23 godine.

BSS i selektor Čubrić su se još jednom zahvalili Ministarstvu za dijasporu Srbije i našim ljudima u Australiji: Slobodanu Benđu, porodici Milovana Aranđelovića, porodici Stefanović, porodici Ivanović, ocu Momčilu i svima iseljenicima koji su prihvatili srpsku reprezentaciju u Melburnu.