Radisa cubricSrbi iz zime stigli u trope na trku „Vuelta Čiapas“ u Meksiku

 

Srpska biciklistička reprezentacija stigla u Tapačulu u Meksiku na trku „Vuelta Čiapas“ (30. novembar -5. decembar) u kategoriji 2.2. U ekipi su Žolt Der i Predrag Prokić (Radnički, Kragujevac), Esad Hasanović (Partizan Srbija), Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Dragan Spasić (Železničar MBN, Niš), Marko Stanković (Metalac, Kraljevo) i Dejan Vidaković (As, Aptin). Uz selektora Radišu Čubrića u stručnom timu su i njegov pomoćnik Rajko Čubrić i mehaničar Boža Jovanović.

– Put je bio veoma naporan sa dosta čekanja i presedanja – kaže selektor Radipa Čubrić.- Sa nama su iz Evrope leteli i Italijani i Španci i namučili se kao i mi, a u Sijudad Meksiku su nam se pridružili i Argentinci, Kolumbijci, dva Danca i još četiri profi tima i pošto se radilo o manjem avionu, nisu mogli da ukrcaju sav prtljag i bicikle. Stigli smo bez pet bicikala, ali nam je avio kompanija garantovala da će i oni stići odmah posle nas. Dočekala nas je prva tropska temperatura ali i veoma gostoljubivi organizatori koji su priznali da nemaju baš mnogo iskustva u organizaciji. Sve nadoknađuju ljubaznošću i pažnjom. Mi, na žalost nemamo ni jedan suvenir, makar zastavicu BSS, malo sam iznenađen odnosom saveza prema ovoj akciji, jer, ipak, mi predstavljamo srpski biciklizam prvi put na nekoj trci u Meksiku i nije u pitanju ekskurzija…

Povezana vest:  Boks Hil nije naivno brdo!

Čubrić je naglasio da su hotel i hrana odlični, a da je posle pregleda startnih lista jasno da je i konkurencija – svetska:

– „Vuelta Čiapas“ ima lep ugled u regionu. Mnogo je Kolumbijaca, i u profi timovima iz ove zemlje, ali i u nekim drugim ekipama i oni su favoriti. Uostalom, pobedili su u obe do sada održane trke. Nagradni fond je veći nego što je najavljeno, skoro milion pezosa ili blizu 100.000 dolara. Nadam se da će naša reprezentacija voziti dobro. Trka je teška, posebno  peta i šesta etapa, od ukupno sedam, kada se penjemo na 2.500 metara nadmorske visine. Prvog dana u utorak 30. novembra vozićemo hronometar na 30 km od Porto Čiapasa, koji je lučki grad i u njemu ćemo bit najbliže moru na celoj trci, do Tapačule, a po podne kružnu etapu oko Tapačule od 75 km.

Povezana vest:  Četiri medalje srpskim biciklistima prvog dana Prvenstva Balkana „Trofej Beograda– Velika nagrada Agrobanke“

Meksička federalna država Čiapas je najužnija država ove zemlje. Na istoku se graniči sa Gvatemalom. Ima 4,3 miliona stanovnika. Glavni grad je Tukstla.

Ovo je prvo učešće na „Vuelta Čiapas“ biciklista iz Srbije. Pre dve godina na trci „Oko Meksika“ kao član Endeke vozio je Žolt Der, a početkom devedesetih i selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić. Prošle godine na „Vuelti Čiapas“ pobedio je Kolumbijac Libardo Ninjo, a 2008. Gregorio Vega Ladino takođe biciklista iz Kolumbije.

Povezana vest:  Jovanović drugi u generalnom plasmanu na trci u Turskoj, Železničar najbolja ekipa!