oliver strbac 2Planinci na pripremama u Sušnju od 27. januara

 

Širi krug kandidata za reprezentaciju Srbije u planinskom biciklizmu okupiće se od 27. januara do 8. februara na pripremama u Sušnju u hotelu Adrija.

Selektor Ivan Davosir odredio je ove vozače: Bojan Đurđić (Radnički, Kragujevac), Aleksa Marić (Crvena zvezda), Oliver Štrbac (Fanatik), Ivan Tomić i Ivan Jovanović (Progresiv). U stručnom štabu je i Igor Jemcov iz Progesiva.

– O trošku kluba Ris sajkling na pripremama će biti Marko Popović kao i bic klista Fanatika Bojan Tešević – kaže Davosir. – I Igor Jemcov ne opterećuje budžet BSS i on dolazi o trošku svog kluba. Borio sam se na sednici Stručne komisije BSS posle ciklo kros Prvenstva Srbije u Novom Sadu da o trošku BSS na pripremama bude i talentovani Marko Popović jer to zaslužuje, međutim, nisam uspeo da se izborim i morao sam da se opredelim za ovu petoricu, pa se nepotrebno razvila polemika između mene i osnivača Ris sajklinga, inače sjajnog vozača na planinskom biciklu Borisa Popovića. Mislim da sam uspeo, pre svega koristeće egzaktne pokazatelje a to su plasmani i rezultati, da pokažem da je moj izbor bio na mestu ne osporavajući, sa druge strane, izuzetan potencijal mladog Marka Popovića koji je izuzetno napredovao i dobro je što će biti sa nama u Sušnju.

Povezana vest:  TRKA KROZ FRANCUSKU 2011, Policija zaplenila autobus Kvik stepa

Davosir ističe da je atmosfera u reprezentciji odlična i da je to najvažnije, jer se u dobrom raspoloženju bolje podnose napori treninga.

– Moramo dobro da se pripremimo, jer su ova i iduća godina kvalifikacione za Olimpijske igre 2012. u Londonu. Svi bodovi na trkama sa kategorijom osvojeni od 23. maja prošle godine do 23. maja ove godine, računaće nam se za plasman na listi nacija. Potom se podvuče crta i počinjemo od nule i sakupljamo bodove do 23. maja 2012. Tek tada će se sabrati bodovi iz ove dve sezone i moramo da budemo među 24 zemlje na rang listi UCI da bismo imali pravo na vozače na OI u Londonu. Prve trke za bodove su 28. fabruara u Grčkoj kraj Atine i predložio sam da putujemo sa više vozača i dva automobila. Trojica najboljih u toj trci ostali bi dve nedelje na pripremama kraj Atine i potom će učestvovati na još jednoj trci u tom regionu – najavio je Davosir.

Povezana vest:  TOUR DE FRANCE 2010, Druga uzastopna pobeda Kevendiša

Ciljevi sezone su i dobri plasmani na Šampionatu sveta početkom septembra u Švajacarkoj i Prvenstvu Evrope u julu u Slovačkoj:

– Sigurno ćemo učestvovati jer nisu u pitanju velike sume za prevoz, može da se stigne kolima. Međunarodna biciklistička unija UCI je i ova takmičenja uvrstila na listu onih gde mogu da se osvoje olimpijski bodovi, stim što moramo da budemo realni u prognozama, jer je konkurencija na tim tkmičenjima veoma jaka. Inače, u ovom olimpijskom ciklusu je nešto drugojačiji princip bodovanja trka. Trojici najboljih vozača, čiji se poeni sabiraju za plasman zemlje na rang listi, računaće se tri najbolja rezultata sa trka C – 3 kategorije, četiri najbolja rezultata sa trka C – 2 kategorije i pet najboljih rezultata sa trka C- 1 kategorije. Ovakvo bodovanje traži i malo taktiziranja, kada se ispuni maksimalan broj bodova u jednoj kategoriji, ne ide se više na takve trke, šalju se vozači na trke sa drugim  kategorijama…Optimista sam, imamo odličnu selekciju, dobra je konkurencija i svi su motivisani i mislim da ćemo se izboriti za odlazak u London – smatra Davosir.

Povezana vest:  "La Vuelta" 2017. startuje u francuskom Nimu

Na UCI svetskoj listi, na kojoj je 65 zemalja, Srbija je 31. decembra prošle godine zauzimala 39. mesto sa 320 bodova. Vodeća je Švajcarska sa 3.572 poena, na 24. mestu je bila Slovačka sa 515 bodova. Na pojedinačnoj rang listi, srpski takmičari su u konkurenciji oko 1.700 biciklista, imali ove plasmane: 186. Đurđić 144 boda, 226. Marić 118, 382. Štrbac 70, 421. Tomić 62, 506. Jovanović 50, 552. Popović 45 bodova.

BSS je u kalendar UCI prijavio za ovu godinu čak pet međunarodnih trka. Serija se otvara 1. maja na Divčibarama, druga trka je 18. juna na Kopaoniku a treća 19. jula  „Balkan kup“ u Crnoj Travi. Sve su u kategoriji C – 3 za svetske bodove. U kategoriji C – 2 voziće se „Trofej Stare planine“ 23. jula, a završetak serije je 10. septembra u Sokobanji (kategorija C – 3). Za dame otvorene su trke u Crnoj Travi i na Staroj planini, ostale su samo za muškarce.