start_bicikli

Belgijanac Klepe pobedio na Fruškogorskom maratonu

 

Organizator 19. Fruškogorskog maratona na planinskim bicklima bio je klub Fanatik iz Novog Sada uz pomoć planinara iz Planinarskog društva Železničar i brojnih volontera kojima se posbeno zahvalio direktor ovog takmičenja Ivan Davosir.

– Startovao je rekordan broj takmičara u svakoj disciplini: na malom – 122, na srednjem- 93, na velikom – 32 i ukupno 247 – rekao je Davosir.- Vreme je bilo lepo, sunčano i toplo, staza tvrda i brza i veoma živopisna. Zbog velikog broja učesnika start je malo kasnio. U sva tri maratona vođene su velike i zanimljive borbe. Na velikom maratonu poveo je Vouter Kelpe, Belgijanac koji vozi za bugarski Mamut, a pratio ga je Boris Popović. Posle trećine trke Popović je prešao u vođstvo, ali neije imao sreće i pošto mu je pukla guma na Letenci izgubio je previše vremena da bi osposobio bicikl. Iskusni Klepe brzom i sigurnom vožnjom napravio je u tom trenutku, razliku od oko 10 min ispred tada drugoplasiranog takmičara iz Makedonije Gorana Kuzmanovskog. U jednom momentu Klepeu je pukao lanac i tog momenta, s obzirom da nije imao alat, došao je u situaciju da izgubi trku.. Kuzmanovski je, u prolazu, video Belgijanca sa lancem u rukama, zvadio je alat iz zadnjeg džepa i dao  mu. Klepe je sastavio lanac i nastavio trku stigavši Kuzmanovskog  da bi potom i pobedio u velikom stilu na nepoznatoj stazi.

Povezana vest:  Kanćelara optmista pred trku na hronometar

Za ovaj sportski gest Kuzmanovski je predložen za posebnu nagradu za  fer plej. Na treće mesto se plasirao izvanredni Rajko Bezmarević iz kluba Nikbajk iz Crne Gore. Najbolji predstavnik naše zemlje na velikom maratonu je peti Zrenjaninac iz Ciklomanije Nenad Rabasović. Damir Kovčić, individualac iz Novog Sada bio je odličan šesti, pionir planinskog biciklizma i selektor reprezentacije Makedonije Ljubiša Kondev sedmi, Marko Pavlović osmi i jedan od  favorita posle stvarno dosta tehničkih problema Boris Popović završio je kao deveti. Vanesa Durman, jedina žena koja je završila veliki maraton prošle godine, kada je on zbog jako lošeg vremena bio skraćen, ove godine je odvezla celu dužinu u odličnom vremenu 6:19:54.

Povezana vest:  Novosadski đaci ponovo na biciklima

Pavle Barać iz novosadskog Ris sajklinga je na sedmom kilometru imao težak pad preko nezgodnog hupsera. Nakon što je u brzini odskočio, nije uspeo da održi ravnotežu, pao je i slomio ključnu kost. U pomoć su mu odmah priskočili Relja Kosanović, Milan Mijatović i Srboslav Pajić, zbrinuli ga i predali osoblju iz hitne pomoći, nakon čega je prebačen u bolnicu. Doobro se oseća i oporavlja se od povreda.

Na srednjem maratonu ubedljivo je pobedio reprezentativac Srbije Ivan Tomić (Progresiv, Beograd) ispred Bojana Teševića iz Fanatika, bugarskog takmičara Desislava Nedelčeva i šampiona Srbije u masters kategoriji Aleksandra Mirkovića  (Fanatik).

Povezana vest:  Rodić: Trka će biti održana, uprkos problemima

Na malom maratonu na prva dva mesta su se po tradiciji, plasirali takmičari iz Kapriola, Atila Kovač i Akoš Brindza (Bačka Topola), ovog puta ispred perspektivnog juniora Vladana Travičića (Fanatik), crnogorskog takmičara Bobana Despotovića i trenutno vodećeg kadeta u ligi Srbije, Slobodana Babića, (Fanatik).

Nagrada za prvo mesto je bila bicikl Trek 3700, a ostale nagrade obezbedili su Kapriolo iz Bačke Topole, Minakva, kočione pločice Kul stop, sportske naočare Gogl, Gymnas, auspuh servis Ćumura, cvećera Silvia i drugi prijatelji ovog sporta.

Sudijski kolegijum sačinjavali su: Zoran Matić Zoran, Neda Smolović, Draško Đurašković i Olgica Davosir na čelu sa glavnim sudijom Jelenom Lazić koja se i na ovako teškoj i velikoj trci dokazala kao izuzetno sposoban i odgovoran sudija. Sudijski koordinator je bio naš najiskusniji MTB sudija Željko Podobnik. Odličan ručak posle trke po tradiciji je kuvao Petar Vrček