POSTOLJE U ETAPI U BAJINOJ BASTI

Stević drugi u Bajinoj Bašti i obukao žutu majicu na 51. trci „Kroz Srbiju“

Ponovo veliko slavlje na cilju etape na 51. trci „Kroz Srbiju“. Ivan Stević, reprezentativac beogradskog Partizan „Pauer muva“  zauzeo je drugo mesto u trećoj etapi od Pala do Bajine Bašte (171,7 km) i obukao žutu majicu Ministarastva ekonomije i regionalnog razvoja koju će nositi u najdužoj četvrtoj etapi od Bajine Bašte do Niša (233 km).

Stevića je za dužinu bicikla na cilju, pretekao poznati danski profesionalac Mihael Rasmusen, vlasnik tačkaste majice za najboljeg brdskog vozača na Turu 2005. i 2006. a 2007. je deset dana nosio žutu majicu na najprestižnojoj trci na svetu! Treće mesto sa sekundom zaostatka osvojio je Metju Konverset (Francuska, AVC). Gabor Kasa reprezentativac subotičkog Spartaka član turske Manise stigao je  šesti u etapi i izgubio žutu majicu, ali je sačuvao belu majicu Planinkeza najboljeg vozača do 23 godine i trenutno je četvrti u generalnom plasmanu!

Ovo je drugi dan za redom da su srpski biciklisti  na postolju na trci „Kroz Srbiju“. U drugoj etapi od Ruma do Pala, Kasa je pobedio i obukao žutu majicu a Stević je bio treći.

– Još jedan odličan završetak teške etape – komentar je selektora Radiše Čubrića.- Sjajno su vozili i Stević i Kasa, priključili su se begu veoma jake i opasne grupe što je bilo presudno. Kasa  nije izdržao i to je šteta, a Stević je pokazao izuzetnu snagu u završnici. Međutim, nema opuštanja, čeka nas teška i dugačka etapa. Bilo bi dobro da od starta ode u beg grupa ali da u njoj budu vozači sa više od pet minuta zaostatka. To bi nam olakšalo posao i umirilo karavan. Daleko je cilj u Beogradu, moramo da budemo jako oprezni.

Povezana vest:  Kontadoru etapa i vođstvo nakon devete etape Giro d'Italia

Gabor Kasa je sjajno vozio i sakupio je čak četiri sekunde bonifikacije pobedivši na prolaznom cilju na Mokroj Gori i bio je treći u Višegradu.

Ivan Stević je sa grupom od 11 biciklista u kojoj je bio Rasmusen i žuta majica Gabor Kasa,  kao i sjajni Francuz Konverset, pobegao posle prelaska granice Srbije i Republike Srpske  i za kratko vreme napravili su  prednost u odnosu na karavan koji se rasturio i razvukao na spustu niz Sjemeč u manje grupice. Ulovili su ubrzo i dvojicu biciklista Holanđanina iz Kaćuše Veilinga i Kazahstanca Gatskija (koji su sami bežali 130 km i imali prednost od skoro sedam minuta), i počeli uspon na Taru. Tu su otpala dvojica biciklista, potom još jedan, ali je osmorka nastavila do sredine uspona kada je skočio Rasmusen, praćen Konversetom, Bugarinom Mihajlovim i Stevićem.

– Znao sam da taj beg rešava etapu i ugrožava žutu majicu ali nisam mogao ništa da uradim – priznao je Kasa. – Jednostavno, noge su mi bile „kaput“, pedalirao sam u mestu. Srećan sam, međutim, zbog Stevića, čestitam mu na žutoj majici i na sjajnoj vožnji. Obećavam svaku pomoć da sačuvamo vođstvo, uz nas su navijači i cela Srbija, imamo veliku obavezu upravo zbog naših ljubitelja biciklizma da se svi radujemo u Beogradu.

Povezana vest:  GIRO D'ITALIA 2012, Australijanac Gos pobednik treće etape "Ðira"

Ivan Stević je za trenutak „pustio“ Rasmusena i dva člana francuskog tima Konverseta i Mihajlova da odmaknu pedesetak metara:

– Bio je to trenutak dekoncentracije, potom sam krenuo i priključio sam im se i to je bio ključni momenat etape. Pitao sam Kasu da li da ga čekam,  i da li može da me prati da se zajedno „preselimo“ kod Rasmsena. Rekao je da ne može i krenuo sam sam…

Na pitanje da li je mogao da pobedi u Bajinoj Bašti, Stević je iskreno odgovorio:

– U završnici su hvatali grčevi, ali sam dao sve od sebe da pokušam da  preteknem Rasmusena. U poslednjih 500 metara, Francuz je malo zaostao, tako da smo nas dvojica odlučivali o pobedniku.

Direktor radija trke Rajko Čubrić, dvostruki pobednik trke „Kroz Srbiju“1987. i 1988. je sa mnogo emocija u glasu na bini u Bajinoj Bašti u jednoj rečenici opisao podvig Stevića:

– Biti uz rame sa čovekom koji je osvajao legendarni brdski cilj svetskog biciklizma Turmale, je velika stvar i Stević zaslužuje samo pohvale.

Etapu je obeležio veliki broj padova. Kod Rogatice na Romaniji na jednom delu na spustu kada je počela kiša, drum se pretvorio u staklo. Pao je motociklista sa kamermanom RTS, koji je slomio ruku i razlupao kameru, a foto reporter Bete koji je takođe pao sa motora slomio je objektiv.  Bilo je čak 30 padova među biciklistima, srećom ni jedan ozbiljniji. Odustalo deset biciklista među njima i Dragan Spasić iz Partizan „Pauer muva“ koji je u tri dan tri puta pao, kao i Stefan Paunović iz kragujevačkog Radničkog! Koliko je bilo padova svedoči i rečenica lekarke iz hitne pomoći koja prati trku a čuli su je svi preko radija trke:

Povezana vest:  Steviću štoperica pokvarila plasman u Kini

– Mi žurimo koliko možemo, zbrinuli smo njih sto ali i oni i dalje padaju i padaju…

Rezultati, treća etapa, Pale – Bajina Bašta 171,7 km, prosek pobednika 37,4 km na čas: 1. Miahel Rasmusen (Danska, Kristina vočis) 4:34,49 časova. 2. Ivan Stević (Srbija, Partizan „Pauer muv“) –isto vreme, 3. Metju Konverset (Francuska, AVC) + 1 sekund zaostatka, 4. Darko Blažević (Hrvatska, Meridian Kamen Pazin) + 7, 5. Hening Bomel (Nemačka, Brandenburg) + 1,30 minuta zaostatka, 6. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor) isti zaostatak…22. Predrag Prokić (Radnički, Kragujevac)  + 4,54 minuta…27. Esad Hasanović, 30. Nebojša Jovanović (obojica Partizan „Pauer muv“) –u vremenu Prokića itd.

Generalni plasman, žuta majica Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja: 1. Stević 11:15,45 časova, 2. Rasmusen + 2 sekundi, 3. Konverset + 14, 4. Kasa + 1,17 minuta, 5. Bomel (Nemačka, Brandenburg) + 1,40, 6. Tomas Leba (Francuska, AVC) + 1,41…18. Hasanović + 5,03 minuta, 28. Prokić + 6,42, 29. Jovanović + 7,27, 32. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) + 8,12  itd.

Zelenu majicu Pošte Srbije za prolazne ciljeve nosiće Bugarin Martin Grašev dok će plavu majicu „Sosijete ženeral banke“ za brdske ciljeve nositi Rene Jorgensen (Danska, Kristina vočis).