ZOLT I ZEKAVICE NA CELU IZA LEVO JE MILIVOJEVIC

I zvanično, Srbija sa jednim vozačem u eliti na SP u Kopenhagenu

Srbija će i zvanično imati samo jednog biciklistu u kategoriji elita na Šampionatu sveta u Kopenhagenu od 20. do 24. septembra. Ovo prvo stekla je jer je imala najmanje jednog vozača na listi Evrope tura među prvih 200 zaključno sa 15. avgustom (Ivan Stević, na 37. mestu). Posle tri svetska šampionata kada je Srbija, na osnovu plasmana na listi nacija u Evropa turu imala prvo na trojicu biciklista u eliti, ove godine je spala na jednog!

– Nismo uspeli da budemo među 16 nacija u Evropi, ako se izuzmu zemlje koje su se kvalifikovale kroz Svetski tur, i ostali smo na jednom takmičaru. „Izgurale“ su nas Slovačka i Norveška – kaže selektor Radiša Čubrić, koji je na priremama sa reprezentaticima u Mataruškoj banji. – Ovo je ozbiljno upozorenje, jer nas čeka veoma važan presek 15. oktora kada se određuju učesnici Olimpijskih igara u Londonu iduće godine. Ubuduće nema lakih i teških trka, mnogo smo izgubili ove sezone i, kao što se pokazalo, odlučile su nijanse. Ne smemo, zbog toga, ništa da prepustimo slučaju, napravili smo plan trka i dogovorili se ko ide na generalni plasman a ko na etape i moramo ovo da poštujemo ako ne želimo neprijatno iznenađenja u bodovanju za olimpijsku listu.

Povezana vest:  Na vrhu pobedničkog postolja: Kristof Štraser osvojio RAAM 2011

Čubrić ističe da su pehovi pratili reprezentaciju cele sezone, prvo rana povreda Dera u Grčkoj i dugačka pauza, potom povrede na trci „Kroz Srbiju“ Stevića, Spasića i Jovanovića i lečenje od više od mesec dana i, na sve ovo, i krađa bicikla reprezentaciji u Budimpešti kada su bez bicikla ostali Der, Hasanović, Pavlović, Spasić, Šmelcerović i Stanković!!

– Hasanović je jedini dobio novi bicikl, ostali voze na biciklima koji im ne odgovaraju u potpunsti. Nadam se, jer je akcija u toku, da će BSS i poznati turski proizvođač bicikala Salkano, naći rešenje i da ćemo u najskorije vreme opremiti vozače dobrim biciklima – nada se Čubrić rešenju gorućeg problema.

Povezana vest:  Dragan Dostanić ponovo izabran za predsednika Biciklističkog saveza Srbije

Na pripremama su iz Partizan „Pauer muva“ Ivan Stević, Esad Hasanović, Jovan Zekavica, Nebojša Jovanović, iz Železničara MBN Dragan Spasić (koji ima pravo da vozi i za Partizan „Pauer muv“), iz kragujevačkog Radničkog Žolt Der, iz subotičkog Spartaka Gabor Kasa, iz kraljevačkog Metalca Marko Stanković. O trošku svojih ekipa došli su Nikola Kozomara i Filip Pavlović (Partizan „Pauer muv“),  a tu su i kraljevački biciklista koji spavaju kod svojih kuća.

– Imamo odlične uslove u hotelu Termal, zahvaujemo se osoblju i rukovodstvu na pažnji i odličnoj hrani – dodao je Čubrić, kome na priremama pomaže i fizioterapeut Nemanja Arsenijević. – Treninzi su veoma naporni, oseća se da su neki vozači „zarđali“, posebno se to odnosi na Stevića i Spasića. U formu se vraćaju Jovanović, Hasanović i Der, kao i Kasa…Razgovarali smo i svi su svesni ozbiljnosti situacije i obaveza do oktobra. Na priremama su i kandidati za odlazak na SP u Kopenhagen u konkurenciji vozala do 23 godine. Imamo pravo na petoricu, ali sigurno nećemo toliko prijaviti, jer šampionat sveta nije trka na kojoj je važno učestvovati već idemo samo sa biciklistima koji mogu da ostvare plasman.

Povezana vest:  Đaci OŠ „Drinka Pavlović“ majstori na biciklima

Na prva dva treninga biciklisti su obišli celu Šumadiju. Čubrić, do kraja priprema,  planira „krupan zalogaj“ a to je uspon na Goč i Kopaonik u istom danu i potom povratak niz Ibar u Matarušku banju. U nedelju 21. avgusta svi vozači sa prirema idu u Čačak na trku.