der levo sa vozacima i stabom kragujevackog radnickogFantastična žetva olimpijskih bodova na drugoj trci „Kroz Vojvodinu“: Der prvi, Zekavica drugi, Kasa četvrti, osvojili ukupno 82 UCI poena!

Srpski biciklisti osvojili su ukuno 82 olimpijska poena u drugoj trci „Kroz Vojvodinu“ u kategoriji 1.2  u Evropa turu.

Pobedio je srpski reprezentativac Žol Der (Radnički Kragujevac) koji je stazu od  od 168 kilometra Novi Sad–Bački Petrovac – Silbaš – Ratkovo  – Odžaci  – Srpski Miletić – Prigrevica – Apatin – Sombor – Svetozar Miletić – Bajmok – Subotica, prešao za 3:42,07 časova u izuzetno visokom proseku od 45 km na čas. Odsprintao je grupu od 59 biciklista. Drugi je stigao mladi as ponikao u čačanskom Borcu Jovan Zekavica koji sada vozi u Partizan Paer muvu, dok je treći završio Alojz Hočevar (Slovenija, Adrija). Četvrto mesto pripalo je Gaboru Kasi reprezentaticu subotičkog Spartaka koji je na ovoj trci vozio u majici turskog tima Manisa spor. Der je za pobedu dobio 40, Zekavica za drugo mesto 30, a Kasa za četvrto mesti 12  UCI poena!

Povezana vest:  Eurosport i GCN prenose Tur de Frans

I prvoj trci „Kroz Vojvodinu“ u petak Ivan Stević (Parizan Pauer muv) je dobio 30 poena za drugo mesto a Kasa osam za šesto mesto, tako da je u dva dana Srbija bogatija za 120 bodova za rang listu Evropa tura na osnovu koje se određuju ulesnici OI u Londonu 2012.

– Presrećan sam  što sam pobedio u mojoj Subotici, gde sam počeo da vozima – rekao je Žolt Der na cilju posle iscrpljujućeg finiša.- Nije bilo lako, morali smo d a pokrivamo mnogo begova, zahvaljujem se mojim drugovima na pomoći u završnici. Dobro smo sarađivali i sa ostalim našim ekipama i doneli veoma važne olimpijske bodove Srbiji.

Selektor Radiša Čubrić je najavio da će Der imati poseban motiv da pobedi u svom gradu, ali priznaje da nije očekivao ovoliko bodova:

– Ovo je kao u snu, napravili smo ogroman korak ka Londonu i  blizu smo da imamo dva vozača u olimpijskoj trci. Međutim, nije sve još gotovo, nema opuštanja. Ovo što su uradili Der, Stević,  Zekavica i Kasa je za čestitanje, sjajno su vozili.  Posle cilja, mislili smo da je Kasa treći, ali je foto finiš pokazao da je četvrti. Bodrio sam ih posle neuspeha na trci „Zagreb – Ljubljana“ govoreći im da imaju „noge“ i da mogu da se trkaju sa ovim biciklistiam i to su dokazali. U  Zagrebu su vozile skoro sve ekipe koje su došle i na trku „Kroz Vojvodinu“ osim Austrijanca.

Povezana vest:  Za titule vozilo na Novosadskom sajmu 300 đaka!

Čubrić se zahvalio i čestitao organizatorima trke „Kroz Vojvodinu“  predvođenim Nebojšom Subićem i Jadrankom Bjelicom, na uspešnoj organizaciji u složenom ekonomskom trenutku:

– Pomogli su srpskom biciklizmu veoma mnogo. Nas sada čeka od 10. do 18. septembra trka „Oko Bugarske„ u kategogiji 2.2 za UCI bodove. Ovi uspesi su podigli samopouzdanje, borićemo se za etapne plasmane a mislim da imamo i vozače za sam vrh u generalnom poretku. Na žalost, Turci nam opet nisu dozvolili da startujemo na jednoj njihovoj trci u kategoriji 2.2 u istom terminu,  eliminišu nas kao konkurenciju kad god mogu, tako da umesto dve ekipe na dva fronta imaćemo samo jednu jaku selekciju u Bugarskoj.

Povezana vest:  Reprezentacija Srbije 15. u vožnji na hronometar na trci u Rumuniji

Pokrovitelj trke bila je Vlada Vojvodine i predsednik dr Bojan Pajtić, a u organizaciju su se aktivno uključila i Opština Pećinci, kao i grad Subotica sa kojima organizatori iz BS Vojvodine imaju odličnu saradnju. Pomoć je pružila i regionalna Privreda komora Novog Sada i predsednik Dragan Lukač.

U nedelju 4. septembra održaće se trka „Velika nagrada Subotice“ koja će se bodovati za Ligu Srbije u drumskom biciklizmu u svim kategorijama. Organizatori su subotički Spartak i BSS, staza za seniori  je 92 km, a poseban nagradni fond organizatora je 40.000, 20.000, 10.000 za seniore, odnosno 20.000, 10.000 i 5.000 dinara za juniore. Start je u 13 časova.