radisa cubric 3

Srbija u probranom društvu u Londonu
 
Međunarodna biciklistčka unija (UCI) zvanično je mejlom obavestila Olimpijski komitet Srbije i Biciklistički savez Srbije da na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Srbija ima prvo na dva vozača!
Tako se Srbija našla u grupi od 32 evropske zemalje koje su uspele da se izbore da imaju bicikliste u olimpijskoj drumskoj trci 28. jula iduće godne u okolini Londona! Evropa je dala 90 vozača od ukupno 145 koliko će startovati za olimpijske medalje.
Evo i evropskih zemalja sa brojem učesnika: Italija (5 vozača), Holandija (5), Nemačka (5), Belgija (5), Španija (5), Velika Britanija (5), Švajcarska (5), Francuska (4), Danska (4), Slovenija (3), Rusija (3), Irska (3), Portugalija (3), Poljska (3), Turska (3), Belorusija (3), Norveška (3), Litvanija (2), Austrija (2) Ukrajina (2), Hrvatska (2) i Češka (2), Srbija (2) Bugarska (2), Luksemebrug (2) Letonija (1), Grčka (1), Mađarska (1), Rumunija (1), Slovačka (1) Estopnija (1), Švedska (1).
– Mi smo kompletan program u poslednje dve godine podredili ovom cilju. Iskreno, pribojavao sam se na početku godine, posle povrede Dera na trci u Grčkoj i lošeg početka, da smo postavili previsoku metu jer su sve zemlje “grizle” za svaki bod – kaže selektor Radiša Čubrić.- Ali, zahvaljujući Olimpijskom komitetu Srbije koji je pomogao da odemo u Moskvu gde je Stević “eksplodirao”, osvojio  76 olimpijskih bodova i najavio uspešnu sezonu, vratili smo se u trku i okrunili godinu pobedom Gabora Kase na trci “Oko Alanje” u Turskoj. Stević je pobedio i na trci “Kroz Srbiju” i osvojio 56 bodova a Kasa je na našoj trci sakupio 26 poena, ukupno 79 i tu smo nadoknadili loš start. Na kraju smo bili 19. na rang listi Evropa tura sa 603 boda, što je najbolji plasman u istoriji,  jer smo 2009. bili 24. a 2010. 25. Čestitam svim vozačima koji su vozili u reprezentaciji, ovo je njihov zajednički uspeh…
Čubrić ističe da je veliki deo programa realizovan zahvaljujući budžetu BSS koji je obezbedilo Ministarstvo omladine i sporta Srbije i bez toga ne bi bilo ni ovih rezultata.
– Sve što smo dogovorili uradili smo, velike zasluge imaju i klubovi koji su na sebe priuzeli odlazak na pojedine trke. Zahvaljujem se i svim mojim saradnicima u reprezentaciji, ali i kancelariji BSS na bezrezervnoj podršci i pomoći, kao i malobrojnim ali odanim sponzorima, pre svih turskom proizvođaču bicikala Salkanu koji nam je pomogao obezdivši bicikle umesto onih koje su nam ukrali lopovi na trci u Budimpešti u julu. Sezonu ćemo malo da produžimo, od 21. do 28. novembra ići ćemo na trku “Vuelta Čiapas” u Meksiko . Domaćini su nas, pošto su bili veoma zadovoljni našim učešćem prošle godine kada je Žolt Der  pobedio u drugoj, šestoj i sedmoj etapi, ponovo pozvali i platiće nam avio karte. Iz Evrope su pod tim uslovima pozvali još samo reprezentacija Francuske, Italije i Španije, tako da smo u veoma dobrom društvu. Sigurno neće ići Stević, Kasa i Der koji će početi pripreme za olimpijske igre  po posebnim programima. Imam petoricu vozača za Meksiko: Marka Stanovića i Aleksandra Milivojevića iz Metalca, Esada Hasanovića i Nikolu Kozomaru iz Partizana i Dragana Spasića iz niškog Železničara MBN. Šestog ću uskoro odrediti. Širi spisak kandidata za OI napraviću posle Meksika i sa njima ćemo sprovoditi program priprema do 9. jula kada moram da saopštim imena dvojice olimpijaca.
Koliko je ovo bila uspešna seone, svedoči i podatak sa pojedinačne rang liste Evropa tura gde Srbija ima trojicu biciklista u 150. Evo pojedinačnih plasmana: 45. Stević 199, 79. Kasa 150, 139. Der 104, 418. Zekavica 38, 601. Stanković i Jovanović po 21, 820. Šmelcerović 10, 987.  Vidaković i 1.139 Prokić 3 boda. Der je doneo i deset bodova sa trke „Oko Bolivije“ (pobeda i treće mesto u etapi). Ukupno su na listi 1.282 vozača.
Povezana vest:  TOUR DE FRANCE 2010, Vekleru 15. etapa, Kondatoru žuta majica